Gezamenlijk spreekuur baarmoederkanker leidt tot helft minder controles

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) – Foto (Bravis): Mevrouw Knegtmans en haar man bezoeken het gezamenlijk spreekuur met (v.l.n.r.) radiotherapeut-oncoloog Inge Jacobs (ZRTI) en life-coach Femke Runderkamp en oncologisch gynaecoloog Peggy Vencken (beiden Bravis ziekenhuis).

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM – Kun je de controles na baarmoederkanker zomaar samenvoegen zonder op zorg in te leveren? Jazeker! Dat bewijzen gynaecologen en bestralingsartsen met een gezamenlijk spreekuur voor vrouwen met baarmoederkanker. De samenwerking tussen het Bravis Oncologie Centrum en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), heeft ervoor gezorgd dat patiënten veel minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Zowel de patiënten als de artsen zijn heel positief over het spreekuur nieuwe stijl dat op 5 februari 2019 officieel van start is gegaan.

Van de vrouwen die de diagnose baarmoederkanker krijgen, heeft ongeveer 50 procent aanvullende bestraling nodig. Na de behandeling wordt de patiënt nog vijf jaar lang gevolgd om te weten of de ziekte niet is teruggekeerd en of er bijwerkingen zijn van de bestralingen. Hiervoor werden altijd zes controles per jaar ingepland; drie keer bij de gynaecoloog van het Oncologie Centrum en nog eens drie keer bij de bestralingsarts van het ZRTI. Dat is nu verleden tijd. Door het combineren van beide specialisaties in één spreekuur hoeft de patiënt nog maar drie keer per jaar naar het Oncologie Centrum in Roosendaal te komen.

Beter voor herstel

"Ook al is de patiënt eigenlijk genezen, elke afspraak is toch een enorme belasting", zegt dr. Peggy Vencken. "Want ieder contact met het ziekenhuis zorgt ervoor dat zij weer actief bezig is met haar ziekte. Veel vrouwen worden dan opnieuw bang en onzeker, gaan piekeren of slapen de nachten voor de afspraak slecht. Ze komen vaak heel zenuwachtig naar het spreekuur. Dit is niet goed voor hun herstel. Daarom is het heel prettig dat we het aantal afspraken tot de helft hebben kunnen terugbrengen."

Profiteren van elkaars kennis

Zowel oncologisch gynaecoloog Peggy Vencken als bestralingsarts Inge Jacobs zien alleen maar voordelen van het gezamenlijk spreekuur. "Door het gynaecologisch onderzoek nu meteen met ons tweeën te doen, maken we het minder zwaar voor de patiënt maar kunnen we ook sneller reageren", zegt Vencken. "We profiteren van elkaars kennis", vult Jacobs aan. "Als een patiënt een klacht had die niet van de bestraling kon komen, moest ik adviseren om nog maar eens een afspraak met de gynaecoloog te maken. Dat is een vervelend antwoord en levert nog meer stress op. Nu kunnen bijzonderheden direct worden opgepikt, samen worden besproken en aangepakt."

Minder wachten

Mevrouw Knegtmans, die ook gebruik maakt van het gezamenlijk spreekuur, is heel tevreden over het gezamenlijk spreekuur. "Ik heb hele zorgzame dokters. Het zijn allebei vriendelijke en aardige mensen waarmee ik tijdens mijn behandeling echt een band heb opgebouwd. Maar ik ben blij dat ik nu niet meer zo vaak naar het spreekuur hoef", vertelt ze. "Ik ga nog maar twee keer per jaar op controle en zie mijn dokters dan tegelijkertijd. Dat is veel fijner, ook voor mijn man. Wij hoeven niet meer zo vaak naar het ziekenhuis te rijden, te parkeren en te wachten in de wachtkamer."

Life-coach

Het gezamenlijk spreekuur duurt 20 minuten. Naast de oncologisch gynaecoloog en de bestralingsarts is er nog een derde zorgverlener aanwezig, namelijk een life-coach. Zij begeleidt patiënten met kanker tijdens de hele behandeling en erna. Ze is het vaste aanspreekpunt en biedt ondersteuning om de emotionele kant van de ziekte te verwerken.

Iedere eerste dinsdag van de maand

"Eigenlijk is de samenwerking tussen de gynaecologisch oncoloog, de bestralingsarts en de life-coach op een hele natuurlijke manier tot stand gekomen", vertelt Inge Jacobs. "Zo’n anderhalf jaar geleden besloten we zelf om bij elkaar aan te schuiven wanneer een patiënt bij een van ons op spreekuur kwam. Dat was vanaf het begin een prettige samenwerking. Maar het was soms wel een hele zoektocht naar een geschikt tijdstip waarop iedereen kon. Daarom hebben we vanaf nu een vaste dag: elke eerste dinsdag van de maand is het gezamenlijk spreekuur in het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal."