Tusse De Schuifdeure live uitzenden: een slijtageslag maar dat is het waard!

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Zaterdag gaat Tusse de Schuifdeure weer los in de Stoelemat. De kaarten ervoor waren binnen vier uur uitverkocht, maar gelukkig wordt het tevens live uitgezonden. Maarten van de Boom, directeur van Omroepstichting ZuidWest, is op bijna alle denkbare wijzen betrokken geweest bij het evenement. Wat ie het mooiste vindt? “Met een portable camera de zaal in, midden tussen de mensen en het spektakel.”

Dit jaar viert Omroep ZuidWest het 50-jarige jubileum. Tijdens de Vastenavend van 1969 werd voor het eerst met één gehuurde camera verslag gedaan voor de bewoners van het toenmalige ABG. De omroep heette toen ook nog ABG-TV en stond in 1989, met onder meer Rens van Tilborg als belangrijke schakel, mede aan de wieg van ‘De Schuifdeure’. Dat evenement begon ooit als ‘Tusse de Schuifdeure Vor Ouwere’ en had vooral veel weg van een lange maar leutige middag met liedjes en wat sketches voor en door senioren. Rens en zijn onafscheidelijke kameraad Wim van Vliet waren lang de presentatoren van die middag.

Veel veranderd

In de loop der jaren heeft het programma heel wat veranderingen ondergaan, maar ABG-TV en later ZuidWest is er altijd een grote rol in blijven spelen. Maarten: “Het is steeds meer een tv-registratie met publiek geworden. Dan moet je anders denken over vorm en inhoud dan bij een liedjesshow of revue die je toevallig ook nog een keer opneemt en uitzendt. Het is ook compacter geworden, met kortere acts en veel ruimte voor onze techniek. We willen het Vastenavendgevoel zo authentiek mogelijk thuis brengen, met name voor mensen die er anders niet bij kunnen zijn.” Daarmee doelt de tv-maker niet alleen op alle liefhebbers die geen kaartje meer konden bemachtigen, maar zéker ook op mensen die om bijvoorbeeld fysieke redenen thuis of zelfs in bed moeten blijven.

Zelfs in de zomer

Dat de Vastenavend-uitzendingen veel bekeken worden is wel een feit. Tusse de Schuifdeure springt daar nog altijd flink bovenuit, aldus Maarten. Werkelijk over de hele wereld willen mensen het zien, live of door het later online terug te kijken. “Wat heel leuk is, is dat mensen ons geregeld foto’s sturen van hun tv en huiskamer, terwijl dan De Schuifdeure of een andere Vastenavend-uitzending op staan.” En écht niet alleen in deze tijd van het jaar. Volgens Van den Boom is er bijvoorbeeld altijd een piek aan het eind van de zomer. En de kijkers zitten overal, van Baarn en Spanje tot zelfs Bosnië.

Eigen rol

Zelf heeft Maarten de meest uiteenlopende aspecten van Tusse De Schuifdeure meegemaakt, vertelt hij. “Ik heb wel eens opgetreden of muziek gemaakt, maar me ook bemoeid met het geluid op het podium of de eindregie van de uitzending op me genomen. Maar eigenlijk vind ik met die draadloze portable camera de zaal in het leukst. Mooie platen maken, midden tussen de mensen en de dynamiek op het podium. Na zo’n middag ben je doodop maar het is het meer dan waard!”

Alle edities online!
ZuidWest heeft vanwege het jubileum een mooi cadeautje voor alle liefhebbers van Tussen de Schuifdeure. Vanaf de allereerste keer in 1989 zijn inmiddels alle edities gedigitaliseerd en die komen vanaf zaterdag 24 februari allemaal online. Dat is al snel 90 uur werreme Vastenavendleut, die je via de website kunt bekijken wanneer je maar wilt. Gèèf ee! Alleen al het onderstaande fragment smaakt naar meer…

Foto: Omroep ZuidWest TV