Gilly Verrest kijkt uit naar komende editie PopMonument

BERGEN OP ZOOM – De derde editie van PopMonument komt eraan. De programmering is bijna rond en dat deel van de immense organisatie is grotendeels in handen van Gilly Verrest, muziekliefhebber en bij velen vooral bekend als het gezicht van zijn platenzaak De Waterput. Hij heeft veel zin in het tweede weekend van september.

Gilly is geen man van weinig woorden. Als hij over muziek begint te praten, mag je gerust even de tijd nemen. Dat is helemaal niet erg want wat hij verteld is de moeite van het luisteren waard. Bovendien blijft hij bescheiden over zijn eigen rol. De programmeur van Gebouw-T vertelt als het over de komende PopMonument editie gaat als eerste dat hij er de nodige hulp bij krijgt van Max Majorana, nog zo’n muziekliefhebber. Wat het belangrijkste is om zo’n festival tot een succes te maken, willen we weten. “De juiste act op de juiste locatie”, vertelt Gilly. “Pas dan komen beiden tot hun recht.”

Een extra element

We zijn daarmee meteen bij wat PopMonument zo speciaal maakt. Popfestivals genoeg, van groot tot klein. Maar die gaan veelal alleen of in ieder geval met name om muziek. Hier is een element toegevoegd dat de beleving flink vergroot en de acts daarom nog meer kracht geeft. Er worden allerlei tot de verbeelding sprekende locaties gebruikt voor de optredens, van een oude gewelvenkelder tot de grote historische panden van de stad. “Ook de optredende artiesten vinden het vaak zeer indrukwekkend”, weet Gilly. Het is pas de derde editie maar nu al begint het Bergse festival voorzichtig een naam te krijgen in het wereldje.

Combinaties

Terug naar de kunst van het kiezen, want dat is eigenlijk van Gilly doet als programmeur. Hij vertelt: “Je ziet op festivals best wel eens acts waarvan je weet dat die in Gebouw-T geen volle zalen gaan trekken. Maar in het totaal van PopMonument komen ze juist perfect tot hun recht. Het is heel leuk om die combinaties te maken, tussen muziek en locaties.” Het is vooral een kwestie van gevoel, legt hij uit. En een beetje logisch nadenken natuurlijk, een singer-songwriter zet je niet in een grote lawaaierige zaal bijvoorbeeld.

Een indrukwekkende stad

Het zal niemand verbazen dat de muziekliefhebber die Gilly is, heel wat vrienden en bekenden uit het wereldje heeft, ook internationaal. Ook van hen hoort hij geregeld dat ze verrast zijn door de schoonheid van de stad en de vele historische locaties. Dat is natuurlijk goed nieuws want PopMonument heeft mede als doel om juist mensen van buiten de stad eens te laten zien wat Bergen op Zoom zoal te bieden heeft. Dat lukt dus heel aardig. Zowel bezoekers als de acts geven nogal eens aan onder de indruk te zijn van wat ze hebben ontdekt in zo’n weekend.

Programma

Zoals gezegd, het programma is bijna rond. Naast veel live muziek vind je er ook kunst en installaties, de vinylmarkt op zaterdagmiddag en zelfs een speciaal kinderprogramma. Vanzelfsprekend is het allemaal terug te vinden op de PopMonument website. Toch wilden we van Gilly ook nog even weten welke acts hij zelf zéker zou gaan zien als ie bezoeker was in plaats van druk met de organisatie. Dat zijn King Dalton, Bog Log III en Josephine.

PopMonument vindt plaats op 8 en 9 september. Meer weten? www.popmonument.nl