Gitaartop van Nederland komt naar Markiezenhof en gebouw-T

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – De Sena Performers Gitaar Dag was vorig jaar een doorslaand succes. Op zondagmiddag 23 juni zal de tweede editie in Stadspaleis het Markiezenhof in Bergen op Zoom plaatsvinden. Deze middag is de absolute gitaartop van Nederland aanwezig. Onder hen onder meer Pablo van de Poel van DeWolff, Vedran Mircetic van De Staat, gitaarlegende Adrian Vandenberg, Urban Dance Squad-gitarist René van Barneveld en de akoestische grootmeester Eric Vaarzon Morel.

De gratis toegankelijke Gitaar Dag werd vorig jaar voor het eerst gehouden en was meteen een doorslaand succes. “We werden danig verrast door de aanloop van meer dan 1000 bezoekers. Dat is ook de reden waarom we deze editie nog grootschaliger hebben opgezet”, aldus medeorganisator Jean-Paul Heck. "Met Van de Poel, Vandenberg, Vaarzon Morel, Van Barneveld, Jan Akkerman en Joe Tal hebben we een line-up waar we supertrots op zijn.”

Veel te beleven

Grootmeester Eric Vaarzon Morel, op dit moment één van de allergrootste akoestische gitaarvirtuozen in Europa, zal niet alleen een workshop geven. Hij verzorgt tevens het slotconcert in De Hofzaal van het Markiezenhof. Daarmee is de koek nog niet op. Zo neemt Textures-gitarist Joe Tal, tijdens zijn workshop het gitaarspel onder de loep van de SEGA-winnaar van dit jaar: John Petrucci. Naast al de workshops en clinics van deze grootmeesters, gaan een fiks aantal gitaardocenten uit de regio clinics verzorgen. Ook We Love Trash, een gitaarbouwer die met afval gitaren bouwt, is aanwezig.

Smaakmakers

‘s Avonds vindt in Gebouw-T de Sena Performers Guitar Night plaats. De afgelopen jaren waren Jan Akkerman (2018) en de band Navarone (2017) de gastheren. Dit keer is supertalent Pablo van de Poel de bandleider en smaakmaker. De voorman van DeWolff neemt zijn broer Luka van de Poel op drums mee en Levi Vis van de Dawn Brothers is de bassist van het muziekfestijn. Van de Poel heeft voor deze avond ook legende Jan Akkerman, Van Barneveld en Mircetic uitgenodigd.

Van De Poel toerde de afgelopen maanden door Europa met zijn band. Net zoals zijn collega Mircetic die met De Staat de wereld aan het veroveren is. “We zijn dan ook vreselijk trots dat we de twee gitaristen in huis hebben kunnen halen van twee absolute Nederlandse topbands van dit moment: De Staat en DeWolff. Daarnaast is de komst van Van Barneveld erg bijzonder. Hij was de grote man achter het internationale succes van de Urban Dance Squad”, aldus Heck.

Kennis maken

Voor hoofdsponsor Sena is het van groot belang om alle generaties kennis te laten maken met de gitaar, zowel akoestisch als elektrisch. Jack Pisters, voorzitter van de Sena European Guitar Award, is trots op het programma. “Deze Gitaar Dag is een unieke dag met concerten, Q&A’s en workshops door topgitaristen uit heel Nederland! Het is voor ons steeds weer een hoofddoel om aanstaande gitaartalenten en liefhebbers van dichtbij kennis te maken met het beste wat ons land te bieden heeft op gitaargebied. Een must voor alle aspirant gitaar helden en collega’s!”

Vier generaties

Tijdens de Sena Performers Gitaar Dag krijgt de crème de la crème op het gebied van gitaarmuziek in Nederland alle ruimte om zichzelf te presenteren. Volgens Heck was dat ook de inzet. "Vorig jaar werden we verrast door de aanloop. Maar het programma van dit jaar is nog veelzijdiger. Het is ons gelukt om vier generaties gitaristen naar Bergen op Zoom te halen, die in hun genre tot de absolute nationale- en ook wereldtop behoren. Daarnaast is de locatie voor dit event fantastisch. Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is één van de mooiste stadspaleizen van Europa en een perfecte plek om de schoonheid van de gitaar te benadrukken.

Gitaar Dag gaat vooraf aan de Sena Performers European Guitar Award die op maandag 23 juni zal plaatsvinden in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Deze zal worden uitgereikt aan de Amerikaanse topgitarist John Petrucci, de gitarist van Dream Theater. Hij volgt daarmee zijn landgenoot Joe Satriani op die de award in 2018 won.  

  • De Sena Performers Gitaar Dag is op zondag 23 juni van 13.00 tot 18.00 uur in Stadspaleis Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De entree is gratis.
  • De Sena Performers Guitar Night met ondermeer Pablo van de Poel (DeWolff), Jan Akkerman, Veran Mircetic (De Staat) en René van Barneveld (Urban Dance Squad) is op zondag 23 juni in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Aanvang: 20,00 uur. Voor kaarten ga naar: www.gebouw-t.nl

Foto 1: Eric Vaarzon Morel (© Rijno Boon) / foto 2: Pablo van de Poel (© Oscar van de Poel)