Groen, groener, groenst: Capelle neemt ’t stokje over

BERGEN OP ZOOM – Woensdagmiddag zijn Capelle aan den IJssel en Ootmarsum verkozen tot respectievelijk Groenste Stad en Groenste Dorp van Nederland. Dat is bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag 2015, in Stadsschouwburg De Maagd. Bergen op Zoom was gastgemeente omdat deze in 2014 goud behaalde als Groenste Stad. Inmiddels heeft Bergen ook Europees 'groen goud' behaald. Tijdens de Groendag debateerden meer dan 300 beleidsmakers, politici en belangenbehartigers over groenbeleid. Op het podium hadden bedrijven en instellingen die 'in het groen' zitten de gelegenheid zich te presenteren aan het publiek.

Voor de deelnemers was het een dagvullend programma, dat geheel in het teken stond van het thema 'Groen Verbindt'. In de ochtenduren waren er toespraken van onder anderen Kees Jan de Vet (directieraad VNG) en landschapsarchitect Shyam Khandekar. Laatstgenoemde was vanwege zijn internationale faam als 'keynote spreker' gevraagd. Khandekar geldt als professional die actief is 'op alle vlakken van de stedenbouwkundige opgave'.

Bestuurderspanel Groen Verbindt
Vervolgens gingen verschillende lokale bestuurders een paneldiscussie aan, waaronder de Bergse wethouder Yvonne Kammeijer en haar collega-wethouders Gabriëls (Weert), Diks (Leeuwarden), Bot (Amstelveen) en Mulder (Almere). Zij bespraken actuele thema's zoals de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een groene leefomgeving, leren van elkaars initiatieven en vooral: hoe wordt dit alles gefinancierd.

Stedelijk groen en biobased economy

Aansluitend was er voor de bestuurders nog een netwerkbijeenkomst die achter gesloten deuren plaats had. De overige gasten konden met een broodje en een kop soep netwerken in de schouwburgfoyer. 's Middags waren er nog deelsessies waarbij de groendeskundigen in kleinere groepen onderling kennis en knowhow konden uitwisselen. Het ging onder meer over zaken als stedelijk groen, klimaatverandering en -actueel thema in Bergen op Zoom- de 'biobased economy'.

Tekst / foto: Han Verbeem

Bekijk ook het fotoalbum