Gròòt Berregs Diktee 2.0 wordt iets makkelijker maar net zo spannend

BERGEN OP ZOOM – Vandaag heeft Dialectgenootschap de Berregse Kamer laten weten: er komt een 2.0 versie van ’t Gròòt Berregs Diktee. Oftewel, op 5 februari zal de vernieuwde editie anders zijn dan de afgelopen vijfentwintig dictees. Het thema is al bekend: A’k da gewete n’ad!

Na al die jaren vindt De Berregse Kamer dat het tijd wordt voor vernieuwing, mede omdat best veel Bergenaren de drempel voor deelname nogal hoog vonden en de dictees vaak moeilijk. “Tijd dus om het bed eens flink op te schudden”, meld het genootschap. Met het ‘Diktee nuuwe stijl’ denkt de organisatie een formule te hebben gevonden waarin meer mensen zich kunnen vinden; toegankelijker maar nog altijd uitdagend.

Voorlezen

Niet alles is veranderd. De thema’s blijven en de schrijfwedstrijd ook, al is daar wel een iets andere invulling voor bedacht. Namens De Berregse Kamer vertelt Brigit Bakx: “We kregen de laatste jaren zo veel verhaaltjes toegestuurd, dat we daar meer mee wilden doen. Nu kiezen we er vier uit en de schrijvers daarvan mogen die dan voorlezen. Het publiek bepaalt vervolgens welke daarvan het leukst is en natuurlijk koppelen we daar een mooie prijs aan.”

Voor die schrijfwedstrijd kan tot en met 30 november worden ingezonden. Aan de hand van het thema natuurlijk en in het Bergs, de lengte maximaal 250 woorden. Inzenden kan per e-mail: info@deberregsekamer.nl

Reutemeteut

Pas na de pauze begint het schrijven voor de deelnemers en ook dat wordt anders, legt Brigit uit. Geen heel verhaal meer op papier zien te krijgen maar delen van zinnen, begrippen, natuurlijk typische Bergse woorden maar ook uitdrukkingen en bijnamen. “Eel de reutemeteut”, klinkt het enthousiast. De exacte invulling van het programma blijft nog even geheim. Wel beloofd ze dat het iets minder moeilijk wordt hierdoor. “Mar net zo spannend or!”