Gròòtste Boer hangt vuile was buiten bij Pratje op ’t Biljart

BERGEN OP ZOOM – Zoals altijd moeten de politici er weer aan geloven, bij het Pratje op 't Biljart. In zijn traditionele toespraak neemt de Gròòtste Boer de Bergse gemeentebestuurders op de hak. "Me n'ange de vuile was buite", zo liet hij zich ontvallen. En inderdaad: de waslijnen met gebreide onderbroeken en lange sokken hingen kruislings door de cafézaal van Hotel de Draak.

Het was de laatste keer dat deze Gròòtste Boer zijn Pratje mocht houden. Het was daarom extra reden – zo leek het- om nog de kussens eens flink op te schuden. Ambtenaren kregen er ook van langs. Zeshonderd werken er op het stadskantoor en dat zijn er best veel. Nou ja werken… dat is misschien wel wat veel gezegd. Maar ook de raadspolitiek kreeg van onder uit de zak. Natuurlijk ging hij in op het spraakmakende vertrek van wethouder Ton Linssen. Die is op een zijspoor gezet door de overige vier wethouders en de goede man heeft sindsdien niets meer van hen vernomen. Sterker nog: de collegeleden waren al lang en breed klaar met Ton maar hadden gewacht tot ná het bezoek van Mr Van Vollenhoven om Ton een pootje te lichten.

Stinksok

Ook raadslid Erik Verbogt moest eraan geloven. De Gròòtste Boer had geen goed woord over voor de overstap die Verbogt maakte van Lijst Linssen naar het CDA; "Wa d'n stinksok. Bah, bah!" CDA-fractievoorzitter Annette Stinenbosch hoeft er dan ook niet te rekenen om lid te mogen worden van de Stichting, mochten ze besluiten om ooit weer eens een vrouw toe te laten. "Zeker nu we van Ans van den Berg de laatste tijd niet zoveel meer horen", merkte de Gròòtste Boer terloops op. "En voor zover we weten is Ans nog steeds vrouw."

Cocktail trio

Over vrouwen gesproken: het aantal vrouwen in de raad neemt af. Nu Ton terugkeert als raadlid moet Martine Suijkerbuijk plaatsmaken; "het enige raadslid met ballen." Met enig verwijt in de stem sprak de Gròòtste Boer dat ze met haar vertrek de raad opzadelt met het 'cocktail trio' van Sander Siebelink, Louis Weijten en Meino Dam. Het is niet anders.

Belangen en petten

Anderen die er flinks van langs kregen waren Peter van den Ouden (het 'rechtse' GroenLinks-lid), wethouder Arjan van der Weegen (met zijn ruitjespak) en Gertjan Huismans (het raadslid met de meerdere belangen en petten). En dan was er het echtpaar Piet en Diana van den Kieboom. Diana zou met voorkennis het gemeentelijke Samarbete-gebouw willen kopen wat natúúrlijk niet mocht en Piet… tja, die is nou eenmaal niet integer. Hij was ooit al eens bij een anarchistische beweging buitengezet dus dat zegt genoeg. Zo kreeg iedereen het zijne -of het hare- mee bij de voorjaarsschoonmaak van de Gròòtste Boer. Agge mar leut et!

Klik hier voor een fotoalbum van de bijeenkomst in De Draak.

Foto: Mireille Hoetelmans