Projectleider binnenstad pleit voor het ‘Pact van Bergen op Zoom’

BERGEN OP ZOOM – Donderdagavond presenteerde Richard Stomp namens het college de eerste plannen voor de integrale aanpak van het centrum. Stomp is de door de gemeente aangestelde projectleider, die de binnenstad weer vlot moet trekken. Zijn boodschap: leegstand vraagt om een strategische heroriëntatie en om samenwerking waarbij alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid nemen.

Stomp wil doorpakken: “Nu komt het erop aan dat we met alle stakeholders het wij-gevoel krijgen, allemaal hetzelfde shirt aantrekken. Samen sluiten we het Pact van Bergen op Zoom.” Maar liefst vier sprekers wilden er graag op ingaan.

Sterck voorzitter Jean-Pierre Stander gaf aan de meeste plannen een warm hart toe te dragen maar plaatste ook kanttekeningen. Het opnieuw gesuggereerde ‘indikken’ van het winkelgebied, als antwoord op de leegstand, zou kunnen beteken dat sommige straten hun rol als winkelstraat verliezen. Hij was zeker niet onverdeeld enthousiast over die boodschap. Namens de Vereniging Binnenstad, die zeker aan wil haken bij het ‘pact’, vroeg Flip Aertssen vooral om duidelijke communicatie.  Ook de jeugdraad is enthousiast over de plannen. Namens hen gaf Jordie van der Burgt aan dat ze graag actief betrokken blijven.

Projectontwikkelaar Gebri not amused

Minder enthousiasme klonk er uit de mond van Jos Slaats, die insprak namens Gebri: “In een uitgebreid rapport over de binnenstad zijn maar acht regels te vinden over de 50.000 vierkante meter aan de rand van de binnenstad.” Hij doelde daarmee op De Zeeland. “Ik ben daarover zeer teleurgesteld. We moeten heel Bergen op zoom goed op de kaart zetten en niet alleen de binnenstad.” Op de vraag van VVD’er Barry Jacobs, of zijn bedrijf van plan is iets te gaan doen aan de hoge huurprijzen van de winkelpanden in de binnenstad, antwoordde Slaats: “Wanneer een winkelpand zijn haalbaarheid verliest, moet je het ombouwen tot woonhuis.” Hiermee onderstreepte hij eigenlijk de door Sterck betreurde sanering van winkelgebied. Het beoogde pact is dus zeker nog niet gesloten.