Hartpatiënt kan in Bravis ziekenhuis terecht voor ICD-controle

INGEZONDEN MEDEDELING /  Foto (Bravis): ICD-cardiologen Reinhart Dorman (links) en Ivo Henkens (rechts) zijn blij met de officiële goedkeuring voor het uitvoeren van ICD-controles in het Bravis ziekenhuis.

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Het Bravis ziekenhuis is sinds kort een zelfstandig controlerend ICD-centrum. Dat betekent dat hartpatiënten voor controles van hun interne defibrillator in het Bravis ziekenhuis terechtkunnen, zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom. Hierdoor hoeven patiënten minder ver te reizen voor hun controles. 

Een ICD is een apparaat dat onder de huid geplaatst wordt en is verbonden met een draad in het hart. Een ICD kan een gevaarlijke hartritmestoornis bij mensen met een slecht functionerend hart beëindigen en het normale hartritme herstellen. Over het algemeen moeten patiënten twee keer per jaar naar het ziekenhuis om hun ICD te laten controleren.

Controle in het Bravis ziekenhuis

Cardiologen in het Bravis ziekenhuis voeren al langer deze controles uit. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het Amphia ziekenhuis in Breda, dat de ICD’s bij patiënten plaatst. “Deze samenwerking blijft bestaan, alleen mag Bravis nu ook zelfstandig de controles uitvoeren” vertelt Reinhart Dorman, ICD-cardioloog in het Bravis ziekenhuis.

Criteria

Niet elk ziekenhuis mag dit. De Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) beoordeelt of een ziekenhuis hiervoor in aanmerking komt. Een ziekenhuis moet aan verschillende criteria voldoen. Er moeten onder andere gespecialiseerde ICD-cardiologen en gediplomeerde ICD-technici beschikbaar zijn, die werken volgens een 7×24 uur bezetting. ICD-cardioloog Ivo Henkens is blij dat het Bravis ziekenhuis voldoet aan deze criteria en officieel goedgekeurd is voor het uitvoeren van de ICD-controles. “Het betekent veel inhoudelijke kwaliteitswinst en is tegelijkertijd een belangrijke stap voorwaarts als het gaat om de service naar de patiënt”, aldus Henkens.

Voordelen voor de patiënt

De heer van Zinnen is patiënt in het Bravis ziekenhuis. Hij heeft een ICD die twee keer per jaar gecontroleerd moet worden. Voorheen gebeurde dit in het Amphia ziekenhuis in Breda, tegenwoordig kan dit gewoon in het Bravis ziekenhuis. De heer van Zinnen is hier blij mee: “Erg makkelijk dat ik mijn ICD in het Bravis ziekenhuis kan laten controleren. Nu hoef ik hiervoor niet meer naar Breda te reizen. Daarnaast worden al mijn afspraken op de afdeling Cardiologie op 1 dag gepland. Hierdoor hoef ik niet meerdere keren terug te komen naar het ziekenhuis. Dat bespaart me een hoop tijd.”