Heldenprijzen binnenstad naar Lieke Withagen en Stefan van Rumund

De groepsfoto met in het midden wethouder Van der Velden en links naast hem de winnaars Lieke Withagen en Stefan van Rumund. Ook de medewerkers van Brownies&Downies en Intertoys staan erbij. (Foto: Hans-Jorg van Broekhoven / tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Onder luid applaus zijn woensdagavond twee bijzondere Bergse binnenstadsondernemers in het zonnetje gezet: Lieke Withagen (Brownies&Downies) en Stefan van Rumund (Intertoys). Meer dan 4000 bezoekers van de website van het Binnenstadslab hadden een stem uitgebracht op de genomineerden, en beide winnaars scoorden met vlag en wimpel. Lieke behaalde de prijs in de categorie 'horeca' en Stefan binnen de categorie 'winkelhelden'.

Wethouder Patrick van der Velden had speciaal de coalitiebesprekingen onderbroken om de prijzen uit te mogen reiken. "Het is jullie gegund", zo spak hij de winnaars en hun teams toe. "En ik hoop dat deze prijs ook andere ondernemers inspireert voor een mooie toekomst!"

Brownies&Downies

Lieke Withagen is initiatiefneemster van de lunchroom 'Downies&Brownies', waar mensen met het syndroom van Down meehelpen in de bediening. "Wij willen niet uitgaan van beperkingen maar juist van mogelijkheden", zo stelt Lieke zelf. Wethouder Van der Velden roemde deze instelling: deze heeft niet alleen betrekking op het zoeken naar bedrijfsmatige uitdagingen maar op de wijze hoe het horecabedrijf de eigen medewerkers in hun kracht weet te zetten.

Intertoys

Vanuit de detailhandel mocht Stefan van Rumund, van speelgoedwinkel Intertoys, de prijs in ontvangst nemen. Deze altijd optimistische ondernemer zegt: "Het is zó leuk om mte lachende gezichten in mijn omgeving te kunnen werken. Als de mensen om mij heen blij zijn, dan ben ik dat ook!"

Tweede jaar

De prijzen zijn voor het tweede achteréénvolgende jaar uitgereikt. Het is vooral een waardering van de klanten voor een binnenstadsondernemer, waarop ze een stem konden uitbrengen. Vorig jaar was de prijs alleen in de categrorie detailhandel, en ging de Winkelhedenprijs naar Yvette van Broekhoven (Mijn Lievelingskleding). De prijsuitreiding was toen in de hal van het stadhuis. Ditmaal is gekozen voor een meer feestelijke omgeving, namelijk de hofzaal van het Markiezehof. Ook door uitbreiding met de prijs met de categorie horeca wil de organisatie (het Binnenstadslab) de uitreikingen van de Heldenprijzen meer cachét geven. En dat verdienen de ondernemers ook, zegt projecteider Richard Stomp. "Want er is heel veel vernieuwing en innivatie onder alle binnenstadsondernemers." Wat dat betreft kunnen ze nog járen vooruit met de nominaties.

Bedrijfsmotivator

Voorafgaand aan de bekendmaking was nog een enthousiasmerend optreden van 'bedrijfsmotivator' Jan van Setten. Met zijn presentatie 'Dansen met Klanten' vertelde hij over de kansen (maar ook de missers) die in het verschiet liggen als het om klantenbinding gaat. Sommige klanten gun je liever aan je concurrenten, en de klanten die je juist wil behouden raak je sneller kwijt dan dat je ze kan behouden. Alles draait uiteindelijk om enthousiasme en liefde in het werk….