Hennepkwekerij ontdekt bij brand in bovenwoning binnenstad

Via de social media werden vanmorgen beelden verspreid van de brand. Hier is te zien hoe de blusweerlieden met een hoogwerker de brandhaard bereikten. (Foto's: René Adriaansen / Facebook)

BERGEN OP ZOOM – In een pand aan de Cromwielstraat, in de Bergse binnenstad, is vanmorgen vroeg brand uitgebroken. Tijdens de bluswerkzaamheden ontdekte de brandweer dat in de bovenwoning een hennepkwekerij was gevestigd, zo meldt de politie. Het betreft het een illegale kwekerij met waarschijnlijk 400 tot 500 planten.

De brandweer kreeg rond half vier de melding en ging met groot materieel naar de binnenstad; aanvankelijk leek het te gaan om een adres aan de Zuivelstraat maar het betrof een bovenwoning in de achterliggende Cromwielstraat. Een gespecialiseerd ruimingsbedrijf gaat de hennepkwekerij vandaag opruimen. De politie is een onderzoek gestart.

Brandgevaar

"In veel gevallen is er bij hennepkwekerij sprake van amateuristische stroomvoorziening", aldus de politie naar aanleiding van deze brand. "Vaak wordt de elektriciteit buiten de meter om gestolen. Dat kan zorgen voor brandgevaarlijke situaties, waarbij niet alleen de bewoners zelf maar ook omwonenden gevaar lopen. Heeft u het vermoeden van een  wietplantage in uw omgeving? Meld dit dan via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000."

Aanwijzingen

Aanwijzingen die kunnen duiden op een hennepkwekerij zijn onder meer: de aanwezigheid van hennepgeur; onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting; een constant zoemend of ronkend geluid; beslagen/afgeplakte ramen en/of gordijnen die nooit opengaan; verdacht gedrag op onregelmatige tijden van onbekende personen met onbekende  voertuigen.

Bron: politie RE Zeeland-West-Brabant