Hiphoppende Bergse kids halen internationale prijzenregen binnen

BERGEN OP ZOOM / BLACKPOOL – Vandaag vonden in het Engelse Blackpool de UDO World Street Dance Championships 2019 plaats. Van over de hele wereld kwamen dansers hier strijden om het wereldkampioenschap, waaronder behoorlijk wat jonge deelnemers uit onze gemeente. Ze sleepten indrukwekkende prijzen in de wacht.

Aan de hiphop danskampioenschappen, georganiseerd door UDO (United Dance Organisation), deden twee Bergse Dansscholen mee: Boogie Down en House of Marqeez. Beiden gooiden hoge ogen vandaag in Blackpool.

Uniek

Een trotse Michiel Zandbergen, van Boogie Down, vertelt in een kort telefonisch interview hoe ‘zijn’ Pineapple Crew, bestaande uit acht jeugdige dansertjes van 7, 8 en 9 jaar het wereldkampioenschap wist te bemachtigen in de categorie tot 10 jaar.

Zelf is ie niet in Engeland, want de lessen hier moesten ook doorgaan, maar hij volgt alles op de voet en is apetrots! “Het is dik feest daar in Engeland, de appjes vliegen heen en weer. Ook van hele blije ouders natuurlijk.” Vrijdag stond de jeugdige crew in een voorronde met nog twintig dansgroepen uit heel de wereld. Vandaag waren er tien over en wonnen ze goud. “Voor het eerst dat een Bergse groep dit behaalt. Dit team is zó goed”, klinkt het enthousiast.

Meerdere prijzen

Ook Volkan Tasdan, van House of Marqeez, is buiten zinnen. Hij is wel zelf in Blackpool, en viert daar de successen van zijn dansers mee. Bij de duo’s wisten Xam van der Kraan en Pharrell Chen zilver te behalen in de categorie tot 10 jaar en de vierde plaats was voor Lynn Kegel en Amy Kooren. Tevens hebben een aantal jonge solisten hoge ogen gegooid. Tom Eerland, Pharrel Chen en Ashley Stam werden respectievelijk 3e, 5e en 6e.

Een prestatie om trots op te zijn, vertelt Volkan telefonisch. In de zowel de solo als de duo categorieën doen zo’n honderd dansers mee, ook weer van over de hele wereld en stuk voor stuk héél goed. De druk is hoog, je moet dansen zonder vooraf te weten op welke muziek. “In die finale komen is al een hele prestatie maar dan ook nog in de prijzen vallen helemáál!, klinkt het opgetogen” Hijzelf, zijn dansers, de coaches en alle ouders van de winnaartjes zijn natuurlijk dolgelukkig.

Unieke prestatie

Het is zonder meer uniek te noemen dat op een WK zó veel Bergse jonge dansers in de prijzen vallen. Ook de organisatie, andere deelnemers en publiek waren er zeer van onder de indruk. Hartelijk gefeliciteerd allemaal!