Hitteplan voor tropische temperaturen tijdens Krabbenfoor

BERGEN OP ZOOM – De voorspellingen liegen er niet om. Met op het hoogtepunt misschien wel 40 graden kan dit wel eens de warmste Krabbenfoor ooit gaan worden. De organisatie neemt een aantal maatregelen en heeft belangrijke tips voor bezoekers.

Hitte hoort een beetje bij het evenement en de tijd van het jaar. Er zit bijna altijd wel een warme dag bij. “Dat hebben we vorig jaar wel gemerkt. Er werden op donderdag en vrijdag temperaturen gemeten van zo’n 37 graden”, aldus Youri Roskam namens de organisatie. Ook toen is er een hitteplan in werking gesteld.

Informeren

De gemeente helpt een handje mee om het zo draaglijk mogelijk te houden. Er komen in de stad een aantal tappunten voor gekoeld water, waar iedereen terecht kan. Verder hebben Sterck en de Krabbenfoor organisatie een aantal belangrijke tips voor bezoekers en deelnemers opgesteld:

  • Drink voldoende: Ook als je geen dorst hebt is het belangrijk om goed te blijven drinken. Koffie en alcoholische dranken zijn geen goede dorstlessers, zij vergroten de kans juist op uitdroging.
  • Gratis water: In samenwerking met de Gemeente Bergen op Zoom zijn er waterpunten geplaatst waarbij bezoekers die een flesje of bekertje hebben gratis water kunnen tappen. De watertappunten zijn te vinden op de Grote Markt, het Stationsplein en het Zuivelplein.
  • Verkoeling: Winkeliers wordt verzocht goed gebruik te maken van hun airco’s. De temperatuurverschillen met buiten mogen niet groter zijn dan 6 graden om te voorkomen dat je als bezoeker of winkelier een 'klap in het gezicht' krijgt zodra je naar buiten stapt.
  • Schaduwplekken: Schaduw is belangrijk en daarom zorgen veel ondernemers voor extra schaduwplekken. Zo staan er onder andere tegenover het Provoosthuis parasols boven het Tour Café, zijn er bij het terras op het kinderplein ook voldoende schaduwplekken gecreëerd en zullen er extra kramen neergezet worden op het parcours waardoor bezoekers wat vaker schaduwplekken kunnen opzoeken.
  • Insmeren: Smeer jezelf goed in tijdens deze dagen. Het kan je anders zomaar overkomen dat je binnen 15 minuten een rode huid gaat krijgen.
  • Rode Kruis en EHBO: Ze zijn extra aanwezig en alert tijdens de komende Krabbenfoor. Met een uitvalsbasis op het Sint-Catharinaplein (kinderplein) zijn ze klaar voor  meldingen. Rondrijdende bikers houden ook actief een oogje in het zeil

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. De organisatie hoopt dan ook dat mensen de tips serieus nemen en tevens goed op elkaar te letten.

Vooruitzichten

Donderdag belooft de warmste dag te worden. Over vrijdag lopen de voorspellingen nogal uiteen, variërend van 28 tot maximaal 38 graden. Daarna wordt het koeler en houden de weerstations zo'n 23 graden aan, prima Krabbenfoor weer. De organisatie laat zich door de hitte bij aanvang in ieder geval het enthousiasme niet afnemen. Roskam meldt: “Wij zijn er klaar voor! Het belooft een loeiwarme maar grootse editie te worden.”

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay