Hoe een unieke speld heel veel liefde en kracht kan vertegenwoordigen…

BERGEN OP ZOOM – We hielden onlangs een Facebookactie, samen met Sterck Merck. Eigenaresse Joyce Nieuwenhuijse maakt unieke spelden, met persoonlijke bedels eraan. Bijvoorbeeld met fotootjes erin, of kleine voorwerpen. Zij stelde zo’n Helden Speld ter beschikking aan één van de mensen die een persoonlijke held voorstelde. Op vrijdagmorgen 30 december was het zo ver, de overhandiging was voor Joyce ook weer een spannend moment.

Joyce maakt deze spelden in goed overleg. Soms alleen met de gever, soms ook met degene die er een krijgt. Ze wil een zo persoonlijk mogelijk sieraad maken en legt er dus veel gevoel in. Daarom is het ook voor haar soms best spannend. Gaat de ontvanger er echt blij mee zijn? Dat was nu in ieder geval zéker zo!

Overeind blijven in moeilijke tijden

De actie is gewonnen door Thijmen Krones, die zijn partner Sharona Helmons nomineerde. Samen met hun pleegkind Dylano Holtzer komen ze vrijdagochtend het resultaat bewonderen, en ophalen natuurlijk. En eigenlijk zijn ze met ’n vieren. Er is familie-uitbreiding op komst. Thijmen over de reden dat hij Sharona nomineerde: “Ze zorgt super goed voor Dylano, ons huishouden en mij, heeft een fulltime baan en dit jaar is ook nog eens háár grote held overleden. Dat was haar opa, die voor haar zorgde vanaf het moment dat haar vader overleed. Ze was toen drie. En ondanks dat verdriet is ze overeind gebleven.”

Inderdaad is dat wel een speld waard, en daar blijft hun verhaal niet bij. Sharona vertelt over hoe ze vorig jaar nog 60 kilo zwaarder was, gezondheidsklachten had en met haar arts besloot een bypass te laten zetten. Nu zit ze heel wat beter in haar vel, letterlijk en figuurlijk. Het was inderdaad een heftig jaar maar het heeft haar ook sterker gemaakt. Ze is erg blij met de speld, die een foto bevat van zowel haar veel te vroeg overleden vader als van opa Lon van Tilburg, die zo goed voor haar zorgde en er altijd was. “Ook nu nog voelen we zijn aanwezigheid”, vertelt ze. “Hij voorspelde vorig jaar op zijn ziekbed al dat mijn zwangerschap deze keer wél goed zou gaan. De keer daarvoor was dat namelijk niet zo. En daar heeft ie gelijk in gekregen. Ik vroeg hem: ‘Wil je ons een tweede kindje sturen?’ en hij zei: ‘Dat zit wel goed meisje.’ En nu ben ik inderdaad zwanger.”

Veertjes

Thijmen heeft nóg een mooi verhaal, dat aansluit bij hun gevoel dat opa Lon er nog is: “Hij was fanatiek duivenmelker en kort na zijn overlijden vonden we overal in en om ons huis kleine duivenveertjes. Dat was daarvoor nóóit zo.” In het derde bedeltje aan de speld heeft maakster Joyce dan ook een klein veertje van een duif gestopt. “Ik heb de mooiste uit een hele zak gezocht”, vertelt ze. Over veel liefde en toewijding in een sieraad steken gesproken…