Hoefslag Festival beleeft binnenkort 20e editie

BERGEN OP ZOOM – De mannen van  de band Appendix spelen al 12 jaar stevige punkrock. Ze brengen een mix van eigen werk en covers maar ook die voorzien ze van hun eigen sound. Hun repetitie'lokaal' is de zaal van café 't Hoefke en juist dat gegeven is de reden dat het Hoefslag Festival daar op 10 oktober voor de 20e keer plaatsvindt.

Appendix bestaat uit Sander Verbraak (bas), Daan Schrauwen (zang/gitaar), Bas van den Wijngaard (backing vocals/gitaar en Igino Blesgraaf (drums). Zo goed als iedere dinsdag repeteert de band bij 't Hoefke en als tegenprestatie ontstond tien jaar geleden het idee om twee keer per jaar een avond voor publiek te organiseren. Dat leverde vanaf de eerste editie een volle zaal op en daar was (en is) de uitbater  weer blij mee.

Tijdens het Hoefslag Festival spelen er meerdere bands. Daan vertelt: "We hebben er wel eens vier gehad maar dat was wat veel. We houden het tegenwoordig op drie, onzelf incluis natuurlijk." Daarbij houden de heren de kosten zo beperkt mogelijk. Sander: "De bands krijgen wat consumpties van de uitbater maar verder geen vergoeding. Toch komen ze graag want de sfeer is altijd geweldig." "Ook het podium, licht en geluid regelen we zelf", vult Bas aan. "Iedere keer zo'n volle zaal met publiek dat zichtbaar geniet maakt het al die moeite meer dan waard."

Het is duidelijk dat het aan enthousiasme niet ontbreekt en dat vertaalt zich ook in de prestaties. Appendix gooide al hoge ogen op het inmiddels ter ziele gegane Rock over Halsteren, speelt van Goes tot Zwolle en ook in België en deed het vorig jaar goed tijdens Clash of the Coverbands. Igino: "We kregen daar alleen als opmerking dat we eigenlijk maar deels een coverband zijn. Daarom gaan we daar -en wellicht later ook elders- onder een andere naam wél alleen songs van anderen spelen."

Eén cover staat al wel vast voor de setlist van 10 oktober. Als Appendix in Bergen op Zoom speelt openen ze altijd met een punkrockversie van het Merck Toch Hoe Sterck. Het vervolg wordt voor het publiek een verrassing. De band gaat dan voor het eerst een compleet nieuwe set brengen. Daarnaast treden die avond de formaties Sidewalk en Note to Amy op.

Tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer weten over de band? www.appendixpunkrock.nl

Meer weten over het festival? www.hoefslagfestival.nl