Horeca Grote Markt baalt van Facebook-relletje

BERGEN OP ZOOM – Al enige tijd is er op Facebook een anoniem account actief van iemand die zich voordoet als het Anton van Duinkerken beeld op de Grote Markt. Nieuwe uitlatingen van deze onzichtbare Bergenaar zorgen voor nogal wat commotie. Met naam en toenaam worden enkele horecazaken behoorlijk negatief te kijk gezet als profiteurs.

Het is niet voor het eerst dat via dit account commentaar wordt geleverd op uitbaters en horecaondernemers. Rondom de Leutneutbonnen is ook al eens flink kritiek geuit op bepaalde bedrijven in de stad. Deze keer richt de fictieve Facebook-gebruiker zich op cafés op de Grote Markt, die zouden weigeren mee te betalen aan de Krabbenfoor-activiteiten.

Meer samenwerking

Jimmy Devilee, mede-eigenaar van De Bourgondiër en voorzitter van de Bergse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, baalt van de commotie. “We proberen op ons plein er iets moois van te maken en investeren juist in positieve energie. Kijk maar naar het beach-event Iboza van vorige week. Dat was een groot succes en gaat zeker een vervolg krijgen.” Hij vertelt dat de ondernemers van de Grote Markt zich mede hierom opnieuw gaan verenigen in de OGM, om toch meer gerichte organisatie- en slagkracht te hebben.

Statement

Zonde vindt Jimmy de beschuldigingen wel. Hij heeft dan ook meteen gereageerd. Door symbolisch de mond van het standbeeld even af te plakken en een foto daarvan op de betreffende Facebook-pagina te plakken. “Anton, je kan beter je mond houden en je echte gezicht laten zien” schrijft hij. “Het is ieder zijn/haar goed recht om wel of niet mee te doen. Zeker is het fijn als iedereen mee doet, maar we kunnen niet over mensen/ondernemers hun belangen, en zakelijke beslissingen oordelen. Dat is aan ieder voor zich. En ja, wij doen wel mee en zien het liefst dat iedereen mee doet. Maar het is zoals het is. En daar hoeven geen namen bij genoemd te worden.” Een duidelijk statement. Sterck-voorzitter Luud van de Ven wilde inhoudelijk nog niet reageren op de kwestie maar gaf later aan uit te gaan zoeken wie achter de berichten schuil gaat. Inmiddels is het betreffende Facebook account verdwenen.

Foto: Jimmy Devilee