Huiskamerrestaurant De Hollandse Pot stopt per direct

BERGEN OP ZOOM – Twee jaar geleden begon Geert Janssens er vol goede moed aan. Hij wilde een knus en kleinschalig huiskamerrestaurant runnen, waar iedere dag één menu kon worden genuttigd voor een schappelijke prijs. Het moest goed, gezellig en betaalbaar blijven. Op woensdag 23 september kondigde zijn Facebookpagina nog aan dat De Hollandse Pot maandag de 28e weer open zou gaan. Een dag voor het zo ver zou zijn komt er ineens een heel ander bericht.

Het ging mis toen het bijzondere restaurant verhuisde van het Sint-Catharinaplein naar de Engelsestraat. Al snel kwamen de eerste bezwaren van de gemeente. Het zou in strijd zijn met het bestemmingsplan en er bestond geen mogelijkheid om het te legaliseren, aldus voormalig wethouder Ton Linssen in 2014. Hij zei erover: “Een aantal jaren geleden hebben we er nog op aangestuurd dat twee andere horecazaken in de Engelsestraat zouden verdwijnen, dan kunnen we nu niet ineens een restaurant toestaan.” Ook collega-wethouder Ad Coppens bemoeide zich er mee: “Een restaurant in een woonhuis is gewoon in strijd met de regels." Het werd een impasse waarin zelfs met dwangsommen werd gedreigd.

De Hollandse Pot hield desondanks nog lang daarna stand. Totdat eigenaar Geert vandaag ineens aankondigt op Facebook: “Vanaf vanavond geen biefstuk of een ander gerecht meer.” Hij geeft aan vanwege “het gedoe met de gemeente” en de blijvende dreiging van die dwangsom te moeten stoppen. De ondernemer heeft besloten om “een nieuwe uitdaging aan te gaan” en dankt zijn klanten voor hun gezelligheid en waardering.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven

Foto: Facebookpagina De Hollandse Pot