IK(K)OOK nieuwe activiteit ProefMei

INGEZONDEN MEDEDELING

Ik kook en ik ook! Daar gaat het om op de Grote Markt tijdens ProefMei. Samen met het Living L@B van de provincie Noord-Brabant gaat de organisatie van de Grote Markt een plek maken voor beleven en meedoen.

Op de Grote Markt komen drie rijken bijeen: het Aspergerijk, het Aardbeienrijk en het Ansjovisrijk. In ieder rijk is er een klein en bijzonder restaurantje. De drie A’s worden er gepresenteerd door ondernemers die hulp gaan krijgen van een aantal juniorkoks. Studenten van de ROC-opleiding Hospitality vertellen er het verhaal van deze streekproducten.

Natuurlijk komt er ook een gezellig terrasje, waar je lekker kunt relaxen en genieten. Op alle dagen is er bovendien een paviljoen geopend voor de kids, waar ze lekker actief mee kunnen doen. Op vrijdag is hier voor de allerjongste de kleurplaat van de Brabantse Wal Reuzen beschikbaar en op zaterdag vindt er de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van die reuzen: Ansjovion en Aspergilda. In het paviljoen wordt tevens hun spannende verhaal verteld.

Die zaterdag staat verder in het teken van het scholenproject van ProefMei en het Buurtcultuurfonds dat eerder op de scholen heeft plaatsgevonden, met wel erg jonge talenten als winnaar: Pim Meiresone (15 jaar) en Bjarne Vermeersch van Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge.

De rest van de uitslag:

  • 2e plaats Lisanne Star en Avalon Schotte(Albeda)
  • 3e plaats Ilja Koster en Patrick Deunhouwer(Albeda)
  • 4e plaats Jeroen van Vliet en Ricky van der Zijden(albeda)

De winnaars van de eerste en tweerde plaats hebben tevens een stageplek aangeboden gekregen van medejurylid Francois Geurds in zijn gerenommeerde FG Restaurant. Kinderen kunnen dan o.a. jam inmaken. Eerst in de snelkookpan en dan in de weckpot, een duurzaam karweitje. Op zondag valt er te proeven van kunst. Er komt zelfs een eetbaar schilderij.

Het Living L@B

Het Living L@B is een open podium waarbij iedereen van harte welkom is om te komen kijken en mee te doen. Tijdens ProefMei kunnen hier nieuwe ideeën ontstaan voor het Brabant en de Brabantse Wal van de toekomst. De provincie wil hier mensen samen laten nadenken over zaken als omgaan met de natuur, duurzame landbouw, landschappen, energie en werken in de regio. Jong en oud zijn van harte welkom in deze interactieve en verrassende 'kijkdoos'.

IK(K)OOK staat van 27 t/m 29 mei (tijdens ProefMei) op de Grote Markt