In 2017 een nieuw stuk van De Vierschaar, met een minimum aan licht en geluid

De Vierschaar, bekend van de jaarlijkse openluchtspektakels en het overkoepeld orgaan voor een groot aantal toneelverenigingen in Bergen op Zoom, heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuw plan voor de toekomst. Na het noodgedwongen afgelasten van de geplande voorstelling ‘Publiek en Route’ in 2015 is achter de schermen lang nagedacht over de toekomst van de Vierschaar.

De doelstelling van de Vierschaar is om jaarlijks een openluchtspektakel te brengen variërend in grootte. Daarvoor dient aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals een goed en voltallig dagelijks bestuur. Met het aantreden van een nieuwe secretaris, in de persoon van Niels Vos, is aan die voorwaarde weer voldaan. Binnen de plannen van het bestuur kwamen verder twee zaken prominent naar voren: samenwerking binnen het culturele veld, daar waar de partijen elkaar kunnen versterken, en het creëren van een stevig financieel fundament voor de komende jaren.

Samenwerking

Onlangs bleek dat Ondernemersvereniging Sterck op zoek is naar een nieuwe impuls voor de Krabbenfoor, onder andere door lokale cultureel betrokken partijen aan zich te binden. De gesprekken over samenwerking zijn in een vergevorderd stadium. Bij deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten. Sterck verwacht een culturele opwaardering van hun evenement en De Vierschaar bereikt meer mensen door de regionale en zelfs landelijke uitstraling van de Krabbenfoor.

Financieel draagvlak

Om nieuwe voorstellingen te laten slagen en elk jaar weer een spektakel op de planken te kunnen brengen, is een goed financieel fundament noodzakelijk. De stichting heeft daarom globale begrotingen tot een realistisch en aanvaardbaar niveau teruggebracht. Naast de kaartverkoop en sponsoring zijn inkomsten uit subsidies van groot belang. Voorzitter Marco Duijvelaar benadrukt dat het streven is om binnen enkele jaren compleet selfsupporting te worden.

Nieuwe voorstelling

De Vierschaar kondigt voor 2017 een nieuwe theaterbeleving aan. Onder de bezielende leiding van Arthur van Broekhoven wordt in die zomer op de binnenplaats van het Markiezenhof een nieuw theaterstuk opgevoerd. Het verhaal speelt zich af gedurende het weelderige en bourgondische einde van de 16e eeuw. Tijdens het spel zullen een dertigtal, in hoofdzaak mannelijke acteurs, over de binnenplaats denderen. Daarnaast wordt het publiek actief bij de voorstelling betrokken. Deze voorstellingen worden gebracht zonder al te veel verlichting en geluidsversterking. Het moet vooral om het verhaal en het acteerwerk gaan.