Op naar de Alpe d’Huzes, mét de opbrengst van Tip voor de Top

BERGEN OP ZOOM – Jean-Jacques van Giels loopt al jaren om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Sinds enige jaren rent ie de Alpe d'Huez op. Om het benodigde geld bijeen te verzamelen vond op zaterdag 16 april weer Tip voor de Top plaats. De medewerkers van maar liefst 27 horecabedrijven stelden hun fooiengeld van die dag beschikbaar. Een mooie start voor de benodigde 2500 euro.

Jean-Jacques is brandweerman en begon zijn 'carrière' als loper voor het goede doel bij de Roparun. Hij vertelt: "De brandweer heeft een eigen team, 't Lopend Vuurke. Hier heb ik eerst tien jaar aan meegedaan, daarna vond ik dat het er tijd werd voor verjonging. Een mooi moment om de Alpe d'Huzes te gaan doen." Een kennis van hem, Barbara Ammerlaan, was ooit met het Tip voor de Top idee begonnen. Zij fietste de Alpe maar moest zelf stoppen en Jean-Jacques nam die fakkel over, alleen gaat hij te voet.

Veel medewerking en giften

Het idee is even eenvoudig als doeltreffend. Aan het personeel van horecazaken wordt gevraagd om die ene dag hun fooien af te staan voor het goede doel. "Bijna iedereen heeft wel direct of indirect met die rotziekte te maken", verteld Jean-Jacques. "Dus de meeste zaken doen graag mee. Hun bezoek geeft die dag ook veel meer fooi dan gemiddeld, als ze zien of horen waar het voor is. Voor mij is het een mooie manier om een flink bedrag bijeen te krijgen. Sponsors vinden is in deze regio namelijk best lastig, omdat er ook veel mensen voor de Roparun vragen om bijdragen."  Hij is blij dat het initiatief op groeiende bekendheid kan rekenen.

Steeds meer lopers

Sinds kort is de sportieveling één van de coördinatoren voor de langzaam groeiende groep lopers die meedoet aan de Alpe d'HuZes. Er doen dit jaar ongeveer 1000 lopers mee, waarvan zo'n 200 hardlopers en de rest wandelaars. De laatste categorie bestaat voor een flink deel uit mensen die zelf kanker hadden of er nog van herstellende zijn, legt Jean-Jacques uit; "Het zorgt voor veel heftige maar vaak ook mooie verhalen onderweg. In die zin vind ik de Alpe d'Huzes nog intenser dan de Roparun. Die bijzondere sfeer eromheen heeft me al een paar mooie vriendschappen opgeleverd."

Dit jaar gaat ook zijn vriendin mee, deelnemen aan de wandeling voor supporters en vrijwilligers. Dat is een dag eerder en toepasselijk de Alpe dHuZus genoemd. Wie deze wil lopen wordt geacht het streefbedrag van 666 euro (weer die zessen!) in te brengen.

  • Wie Jean-Jacques alsnog wil steunen, met een kleine bijdrage of als sponsor, kan dat doen via zijn webpagina.
  • Wie alsnog wil meedoen aan de Alpe d'HuZes kan zich nog aanmelden maar moet wel haast gaan maken.