Het sleutelmoment van de Juniorprijs der Markiezen

Wethouder Arjan van der Weegen draait de sleutel om van de 'schatkist'. Vervolgens wordt de inhoud zichtbaar: een forse stapel exemplaren van de catalogus voor de Juniorprijs-expositie. (Foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Met het omdraaien van een antieke sleutel in een geldkist gaf wethouder Arjan van der Weegen (Cultuur) vanmiddag het symbolische startsein voor de Juniorprijs der Markiezen, editie 2016. Meer dan 21 groepen van jongeren tussen den 11 en 18 jaar strijden om de felbegeerde prijs: de Gouden Beloningspenning. De werkstukken zijn vanaf nu in Het Markiezenhof te zien. Fotocollages, schilderijen, gedichten, sculpturen en audio-visuele presentaties van zang en dans. Op 18 mei worden in de Hofzaal de winnaars bekendgemaakt. Bezoekers van het museum kunnen tot die tijd hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Een vakjury zal de inzendingen voor de 1e, 2e en 3e prijs beoordelen.

Het motto van de vierde editie van de Juniorprijs der Markiezen is: 'Turn the Key'. Een thema dat voor velerlei uitleg vatbaar is. Zo kan het staan voor een keerpunt in de geschiedenis of juist de stap naar een nieuwe toekomst. Alles hangt samen met het maken van keuzes. Sommige inzenders interpreteerden het thema in letterlijke zin; zo is in de Franse vleugel een couture-opstelling te zien met jurken van sleutels. Snoepsleutels of mini-sleuteltjes die behoren bij attachékoffertjes en hangsloten. Bijzonder is ook een aantal fotomontages, die zijn opgesteld bij de ingang. Wie van links naar rechts langs deze werkstukken loopt, ziet telkens twee foto's in elkaar overgaan: oud gaat over naar nieuw, jong wisselt met oud.

Niveau met stappen omhoog

"Bijzonder hoe per editie van de Juniorprijs het niveau van de inzendingen met stappen tegelijk omhoog gaat", zegt wethouder Van der Weegen bewonderend. In gezelschap van projectleider Peter Pel en cultuurbedrijfdirecteur Cees Meijer laat de lokale bewindsman zich rondleiden langs de expositie. Ook bestuurslid Ad Houtman van de Stichting Vrienden van Het Markiezenhof is daarbij aanwezig. De Vriendenstichting is initiatiefnemer van het project, met de doelstelling om méér jeugd naar het museum te krijgen. Het Markiezenhof is misschien wel het mooiste stadspaleis van West-Europa, maar de meeste mensen kennen het alleen van de buitenkant. Vooral onder de jongeren is het museumbezoek de laatste decennia fors afgenomen – de Juniorprijs brengt daar verandering in.