In tien uur tijd 1.604 processen-verbaal voor te hard rijden

BERGEN OP ZOOM / WEST-BRABANT – Van woensdag 18.00 tot donderdag 06.00 uur is door het Team Verkeer van de politie op diverse locaties intensief gecontroleerd op snelheid. Ook in Bergen op Zoom was het raak.

Het doel van deze controles is om een signaal af te geven dat een te hoge snelheid regelmatig de oorzaak is van een verkeersongeval, aldus de website van de politie. Bij één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt een te hoge snelheid een doorslaggevende rol. Deze actie draait om het vergroten van de verkeersveiligheid.

Deze actie heeft plaatsgevonden in het kader van de Europese week van de veiligheid die wordt georganiseerd door Tispol, een breed internationaal Europees netwerk van verkeersspecialisten van de politie. Er is gecontroleerd op de Provincialeweg Noord in Oud Gastel, de Putseweg in Putte, de Bredaseweg in Baarle-Nassau, de Midden-Brabantweg (N261) in Waalwijk, de Spoorstraat in Roosendaal, de Noordlangeweg in Dinteloord, de Wouwsestraatweg in Bergen op Zoom en de Ringbaan Noord,  – Zuid, – West en – Oost in Tilburg. 

Resultaten

Tijdens de controles zijn laserguns, videoauto’s en radar ingezet. Bij controles met laserguns en videoauto’s wordt de bestuurder altijd staande gehouden, waardoor het effect op de bewustwording groter is. Met inzet van de radar kunnen meer hardrijders worden gecontroleerd. Daarom is een combinatie van deze middelen ingezet. In totaal zijn er 37.626 passanten gecontroleerd. Daarvan hebben 1.604 personen een proces-verbaal gekregen. Eén persoon is op de Midden Brabantweg in Tilburg aangehouden voor een snelheidsovertreding van 137 km/u. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bewustwording

Snelheid is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Bij één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt een te hoge snelheid een zelfs doorslaggevende rol. Ook het risico op (ernstig) letsel neemt fors toe bij een hogere snelheid. De politie wil bestuurders hiervan bewust maken en daarom maken snelheidscontroles standaard onderdeel uit van de taken van de Teams Verkeer.

Bron: Politie.nl / Foto: Pixabay/Gerd Altmann