Mark de Witte (35) doet op social media een indringende oproep aan mensen om geld te doneren voor de rolstoelbus voor zijn gehandicapte dochter Sam (11). “Aangezien ik dit als alleenstaande ouder niet kan opbrengen, start ik deze crowdfunding. Zodat Sam weer overal heen kan en wij als gezin kunnen genieten van de reizen die we maken. Deze reizen zijn op dit moment moeilijk te realiseren door de moeilijke in- en uitstap van Sam en haar rolstoel. Dus als je deze mooie jongedame kan helpen om er weer met haar vader en broertje erop uit te kunnen gaan … Doneer dan alsjeblieft, elk beetje helpt!”
(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Beeldmateriaal: Mark de Witte)
BERGEN OP ZOOM – Sam de Witte uit Bergen op Zoom is een vrolijk en enthousiast meisje van 11 jaar, echter geboren met een zeldzame chromosomale aandoening. Daardoor is ze ernstig lichamelijk beperkt, en is vierentwintig uur per dag afhankelijk van zorg. Sam kan niet zonder haar rolstoel en dus ook niet zonder rolstoelbus. De familie heeft té weinig middelen dit zelf te bekostigen en vader Mark heeft een crowdfuncing opgezet. Inmiddels heeft hij al 4.500 euro opgehaald van de benodigde 10.000 euro.
Momenteel wordt Sam nog vervoerd in een personenauto, in een aangepast autostoeltje. Ze moet elke keer door haar vader in en uit de auto getild worden. Hoewel haar vader Mark een krachtpatser is, kan geen enkele rug dit tilwerk aan en ook voor Sam zelf is het allesbehalve comfortabel. Sam weegt 35 kilo en ook de rolstoel van ruim 40 kilo moet telkens ingeklapt in de auto getild moeten worden. En dan bij aankomst op bestemming begint het hele deuntje opnieuw.
Aangepaste bus de enige oplossing
Voor zowel Sam als haar vader moet er een andere oplossing komen. “Een aangepaste rolstoelbus is de enige oplossing om Sam comfortabel te vervoeren. Zeker omdat ze in de toekomst altijd een rolstoel zal moeten gebruiken.” De aanschaf van een aangepaste rolstoelbus kost veel geld. De gemeente is volgens Mark bereid een deel van de aanpassingen terug te betalen maar de aankoop van de (tweedehands) bus moet de hij zelf betalen. Een groot deel van de aankoopsom is al gespaard maar Mark komt nog een aanzienlijk bedrag tekort. Ook al omdat hij voor overige kosten staat, zoals het aanpassen van de woning, is de crowdfunding de enige manier om het resterende bedrag voor de rolstoelbus bij elkaar te krijgen.