Informatieavond in het Geminigebouw tijdens Week van de Pleegzorg

Van 1 tot en met 8 november is het de landelijke Week van de Pleegzorg. SDW deelt in die week ervaringsverhalen van pleegouders via social media en organiseert op 6 en 13 november informatieavonden over pleegouder worden.

“Bij pleegzorg denk je al snel aan een kind 24 uur per dag, zeven dagen per week in huis opnemen voor langere tijd. Maar dat hoeft niet altijd”, vertelt Marianne Daamen, unitmanager van het team Pleegzorg bij SDW. “We hebben ook kinderen op de wachtlijst staan met de vraag om bijvoorbeeld één of twee weekenden per maand te komen logeren. We noemen dat buddy-pleegzorg of deeltijd-pleegzorg.”

Adempauze

Marianne licht dit verder toe: “Voor iedere ouder is het opvoeden van een kind soms best lastig. Ouders met een (licht) verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand kunnen daar hulp bij krijgen van SDW. Soms is het zowel voor ouders als kind een goede oplossing om regelmatig een adempauze te kunnen nemen in de vorm van buddy-pleegouderschap. Je bouwt dan als het ware een steun-structuur op voor het gezin.”

Wachtlijst

Op dit moment heeft SDW verschillende kinderen op de wachtlijst staan voor wie een geschikt pleeggezin wordt gezocht. Iedereen die interesse heeft om pleegouder te worden kan op 6 en 13 november vrijblijvend naar een informatieavond komen. SDW gaat dan in op de verschillende vormen en mogelijkheden van pleegzorg, vertelt over de ondersteuning die pleegouders van SDW kunnen verwachten en laat een pleegouder uit eigen ervaring vertellen. Uiteraard is er die avond voldoende ruimte om je vragen te stellen.

Professionals staan voor je klaar

Marianne: “We begrijpen dat het een grote stap is om pleegouder te worden. Maar je hoeft het niet alleen te doen, de professionals van SDW staan voor je klaar. Vanaf het kennismakingsgesprek tot en met de screening, maar ook bij en tijdens de plaatsing van een kind. Tijdens de informatieavonden nemen we wat twijfels weg en beantwoorden we vragen. Wil je liever een persoonlijk gesprek of op een ander moment informatie ontvangen, dan is dat natuurlijk ook altijd mogelijk.”

Roosendaal en Bergen op Zoom

De informatieavond op 6 november vindt plaats in het SDW kantoor de Douanier aan de Kade 3a in Roosendaal. 13 november vindt de bijeenkomst plaats in het SDW kantoor in het Geminigebouw aan de Jacob Obrechtlaan 5 in Bergen op Zoom. Beide avonden starten om 20.00 uur en duren circa anderhalf uur. Aanmelden is gewenst; stuur hiervoor een e-mail naar pleegzorg@sdwzorg.nl Voor meer informatie kun je ook alvast kijken op www.samenwerkenbijsdw.nl/pleegzorg

SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand in West-Brabant en Zeeland.