Ingemetseld boek blijkt ‘metafoor’ voor nieuwe toekomst museum

BERGEN OP ZOOM – Op 16 april maakte de de gemeente een 'unieke vondst' bekend: bij restauratiewerkzaamheden is onder een tegelvloer een mysterieus boek gevonden. De band was omwikkeld met een ketting en afgesloten met een slot. "Heel bijzonder, als je iets tegenkomt op een plek waar je het niet verwacht en niet weet wat het is", zo reageerde wethouder Arjan van der Weegen destijds. "Dat maakt het alleen maar spannend". Vandaag kwam de ontknoping van het 'geheim': het blijkt te gaan om een metafoor, oftewel een symbool van de "verborgen verhalen van het museum", legt museumdirecteur Cees Meijer uit. Het boekwerk zélf is niet eeuwenoud; de achterliggende gedachte is dat wél.

Vanmiddag is een persconferentie waarbij de achtergrond achter deze actie verder wordt toegelicht. Deze sluit aan op de nieuwe koers die het museum inslaat waarbij het vertellen en delen van verhalen centraal staat: 'publiek geheim, geheim publiek'. Op social media en internet is inmiddels wisselend gereageerd op de 'onthulling'. De één vindt het een leuke actie, anderen reageren ronduit teleurgesteld en spreken van 'fake nieuws'. 

Video: Wethouder Arjan van der Weegen en museumdirecteur Cees Meijer onhullen de vitrine met het symbolische 'geheimenboek'.

UPDATE (16.00 uur)

Tijdens de presentatie in de Hofzaal heeft de museumleiding de 'stunt' uitvoerig toegelicht. Bergen op Zoom heeft veel verhalen die maar in een beperkte kring bekend zijn, zo vertelt Meijer. Vertellingen uit het verre en minder verre verleden, die binnen Bergse families de ronde doen. Maar ook de talloze objecten in de museumcollectie van het Markiezenhof vertellen elk hun eigen verhaal. Met het concept 'publiek geheim, geheim publiek' wil het cultuurbedrijf (waaronder het Markiezenhof valt) deze geheimen ontsluiten.

Zeeridder

Een centrale rol voor de verhalen- en geheimenverteller is weggelegd voor de Zeeridder, die als personage te zien én te horen zal zijn in het museum. Kunstenaar en couturier Ward Warmoeskerken hield tijdens de presentatie een voordracht, waarbij hij met een gloedvol betoog het levensverhaal van de Zeeridder vertelt. Ooit heersend over de wateren (zoet en zout), later vastgepind op de toren van het Markiezenhof, en nu is het voor de Zeeridder tijd om 'los te komen en te vertellen over vroeger voor de mensen van nu en straks'. Ook deze ridder is een metafoor en de windvaan is -toevallig genoeg- vanmorgen gerestaureerd en wel teruggeplaatst op de torenspits.

Amsterdams ontwerp

De Zeeridder is ook als logo te zien in het commerciële product dat het Cultuurbedrijf rondom de geheimencylcus heeft gelanceerd. Vandaag is het beeldmerk en de huisstijl gepresenteerd. Voor het ontwerp is opmerkelijk genoeg een Amsterdams merkenbureau ingehuurd. Terwijl de gemeentelijke Cultuurvisie juist inzet op het creatieve talent dat in Bergen op Zoom zo rijkelijk voorhanden is. Waarom is er dan niet voor gekozen om een Bergse ontwerper het logo te laten maken? "Een goede vraag", moet directeur Cees Meijer toegeven. Het antwoord erop moet hij echter schuldig blijven.

Onhulling

Na de presentaties was het voor wethouder Van der Weegen en directeur Meijer tijd om het geheimenboek te onthullen. Het zal de komende tijd een plaats krijgen in een speciale vitrine in de Hofzaal. Over geheimen gesproken: het blijkt dat wielrendbekendheid Jan Janssen (winnaar van de Tour de France van 1968) vijftig jaar na dato het museum gaat bezoeken. Hij zal een selectie maken van een aantal museumobjecten die voor hém een speciale betekenis hebben en een verhaal syboliseren. Ook deze zullen in de vitrine worden opgesteld.

Zie ook: 'Museumvloer geeft eeuwenoud geheim prijs, begraven boek ontdekt'

Video: Wethouder Arjan van der Weegen, tijdens de 'ontdekking' van het boek op 16 april : "Niet weten wat het is, maakt het alleen maar spannend…"