Ingezonden opiniestuk: Hart onder de riem voor Vastenavondvierders

We kregen via Facebook een ingezonden opiniestuk binnen van Geziena van Berkel en dat willen we jullie niet onthouden. Dank je wel Geziena, dat we dit mogen delen met onze lezers.

Het moet me toch van het hart. En dat als niet-carnavalvierster. Ik vind het zwaar beledigend en denigrerend hoe mensen, die carnaval niet kennen, praten over mensen, die carnaval vieren. Zelfs onze pathologische cynicus Maarten van Rossum en de zogenaamd (!) grappigste man van Nederland, Sander van de Pavert, vinden hun mening over carnaval te moeten ventileren (laatste via Lucky tv). Als je er dan toch niets van snapt, hou dan je mond svp?!
 
Citaat van Van Rossum: ‘Dikke mannen met rare hoeden, die ‘alaaf’ roepen, ik vind van een intense treurigheid.’ Dikke mannen met rare hoeden is generaliseren. Als ik tijdens carnaval in de stad loop zie ik magere, dikke, jonge, oude, keurige, slordige, rijke, arme mensen en kinderen verkleed rond lopen en hier in deze stad roepen ze al helemaal geen ‘alaaf’ tijdens carnaval. En intense treurigheid? Ja…. dat vind ik van de opmerking.

Als we met z’n allen in actie komen en een plein bezetten om te protesteren, komen we in het nieuws en hebben we aanhangers en tegenstanders, maar als we met z’n allen in actie komen en een plein ‘bezetten’ en lol hebben, dan zijn we achterlijk. Het zou volgens Maarten van Rossum ‘volkomen overbodig zijn in de grote stad waar je elke dag kunt doen waar je zin in hebt’, maar met een massa lol trappen en een heel plein ‘bezetten’ met muziekcorpsen erbij, wordt echt niet zomaar getolereerd!
 
Dag in, dag uit, horen en zien we ellende op tv en radio. Je hoeft de knop maar in te drukken en je wordt er weer mee geconfronteerd. Is het dan niet heerlijk, dat je juist anno 2016 de stad eens op z’n kop kunt zetten? Dat de burgermeester de sleutel van de stad aan prins carnaval mag geven en hij de baas mag zijn voor 3 dagen? Toch geweldig dat dit anno 2016 kan?
 
Oude feesten moet je koesteren. Die behoren tot je roots. In 2600 voor Christus werd het eerste pronkschip al door de straten van Babylonië getrokken en was de slaaf voor even gelijk aan zijn meester. Soortgelijke feesten vonden ook plaats in Egypte en het Romeinse Rijk. Het waren vruchtbaarheidsfeesten en nieuwjaarsfeesten in één, en werden gehouden aan het begin van de lente.

Mensen van ‘boven de Moerdijk’, gooi Carnaval/Vastenavond niet op een hoop en doe het niet af als infantiel. Als je dat doet, ben je of toch een beetje beperkt in je ontwikkeling of heb je slechte ervaringen of je hebt het nog nooit meegemaakt. Dat denk ik tenminste… Dit moest ik even kwijt.