Internetoplichters opgepakt, verdachte Bergenaar nog gezocht

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / NIEUW-VOSSEMEER – Financiële rechercheurs van politiedistrict De Markiezaten en agenten van de politieteams Bergen op Zoom en Roosendaal hebben de afgelopen tijd samen zaken opgepakt waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats. Drie onderzoeken hebben inmiddels geleid naar vier verdachten.

Twee verdachten zijn gisteren op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Eén verdachte was al op 1 april aangehouden en verhoord. De vierde verdachte is uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Deze man heeft zich nog niet gemeld en staat inmiddels gesignaleerd in het politiesysteem.

Niet iedereen deed aangifte

In deze onderzoeken was er sprake van meerdere benadeelden die aangiften hadden gedaan tegen de verdachten. In totaal ging het om 42 mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van oplichting. In de onderzoeken viel op dat er meerdere keren voor eenzelfde bedrag werd opgelicht en dat dat kwam vaker voor dan alleen bij die 42 gedupeerden. Niet iedereen deed aangifte blijkbaar.

Verdachten

De aangiftes van oplichting via Marktplaats zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Dit meldpunt verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van aan- en verkoopfraude via online advertentiesites, malafide webwinkels en social media. De verdachten lichtten mensen op door spullen te koop aan te bieden, maar die spullen na betaling nooit te leveren. De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. De verdachten in dit onderzoek zijn allemaal woonachtig in het politiedistrict De Markiezaten. Er zit ook een Bergenaar bij.

  • De man uit Bergen op Zoom wordt verdacht van 14 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 50 euro tot 487 euro en een totale buit is ruim 2800 euro. Hij moet zich nog komen melden voor het afleggen van een verklaring en staat gesignaleerd als verdachte.
  • Een 18-jarige man uit Nieuw-Vossemeer wordt verdacht van 14 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 100 euro tot 456 euro met totale buit van bijna 2796 euro. Hij is in april van dit jaar aangehouden en verhoord. De politie heeft een dossier opgemaakt en de officier van justitie gaat beslissen wat zij met de zaak gaat doen.
  • Twee Roosendalers worden verdacht van 14 oplichtingszaken voor bedragen tussen 110 euro en 256,50 euro, bij elkaar ruim 2123 euro. De verdachten zijn donderdag 13 juni aangehouden en verhoord. Na het verhoor zijn zij in vrijheid gesteld.

Bron: Politie.nl

Afbeelding van Bruno Glätsch via Pixabay