Jasper Steverlinck opent PopMonument 2018 in Theater De Maagd

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – PopMonument is inmiddels een vaste waarde in het tweede weekend van september. Waar overdag de monumenten in het kader van de Open Monumentendagen hun deuren openen, combineert PopMonument diezelfde bijzondere locaties ‘s avonds met andere kunstvormen. Daarbij is de hoofdrol weggelegd voor alternatieve popmuziek. PopMonument verbindt verrassende artiesten met iconische erfgoedlocaties. Dit jaar vindt alweer de vierde editie van het festival plaats op zaterdag 8 september in Bergen op Zoom.

Waar vorige week met Goose, Bob Log III en My Baby de eerste namen op het affiche werden prijs gegeven, presenteert PopMonument nu de openingsact van 2018. Niemand minder dan Jasper Steverlinck komt de avond officieel inluiden met zijn concert in De Maagd.

De 42-jarige Steverlinck (ook bekend van de in 2012 opgeheven groep Arid) is een man met een missie: ontroeren met songs die gestript zijn tot hun naakte essentie. Waar meer en groter de norm is, gaat de Gentenaar juist voor minder en kleiner. Zo geeft hij alle ruimte aan zijn stem, die een onwaarschijnlijk bereik heeft. Met recht wordt Steverlinck de ware Vlaamse erfgenaam van wijlen Jeff Buckley genoemd.

Het is niet de enige nieuwe naam die we deze week aan ons programma toevoegen. We zijn vereerd om ook de Friese singer/songwriter Meindert Talma en de dynamische indiepopband King Dalton. Waar deze artiesten precies een concert gaan verzorgen, maken we later bekend.

Meindert Talma is de meest onbekende en minst begrepen popster van Nederland. De boomlange Fries slingert al ruim twee decennia conceptalbums de wereld in die vol staan met kwetsbare, droogkomische liedjes. Over oud-wereldkampioen dammen Jannes van der Wal, bijvoorbeeld, of bondscoach Bert van Marwijk. Op zijn meest recente plaat, Je Denkt Dat Het Komt, cultiveert hij juist zorgvuldig zijn eigen imago als anti-held. 

King Dalton heeft een karakteristiek, zeer divers geluid. De diepste wortels liggen in de blues en folk, maar net zo makkelijk trekt King Dalton een blik elektronica open of verliest hij zich in Afrikaanse ritmes. Op het eerder dit jaar verschenen derde album wordt gezinspeeld op een zwanenzang van de groep. Wie het vijftal nooit eerder live aan het werk zag kan dus beter niet al te lang meer aarzelen.

Kaartverkoop is gestart

PopMonument is te bezoeken met een passe-partout, welke toegang geeft tot alle optredens. Een beperkt aantal vroege beslissers kan profiteren van een early-bird-korting en een passe-partout voor slechts €17,50 aanschaffen. De kaarten met dit speciale tarief zijn bijna uitverkocht. De reguliere prijs bedraagt €21,50. Tickets zijn verkrijgbaar via www.popmonument.nl.

PopMonument werd in 2014 geïnitieerd en ontving in 2015 meteen de Brabant Erfgoedprijs. Het toegankelijk maken van erfgoedlocaties voor een jonger publiek blijkt een succesvolle formule, die elk jaar verder ontwikkeld wordt. Zo werd er in 2016 gestart met het toevoegen van het element ‘storytelling’, waardoor het publiek het verhaal achter de deelnemende locaties op een verrassende manier te zien of te horen krijgt. De unieke podia zorgen tevens voor een meerwaarde aan de sfeer van het festival. Want wie zag eerder een rockband optreden in een eeuwenoud stadspaleis? Of een elektronische act in een middeleeuwse gevangenis? Naast deze monumenten zijn er tevens diverse cafés opgenomen als festivallocatie.

PopMonument wordt georganiseerd door het in Bergen op Zoom gevestigde Poppodium Gebouw-T en is onderdeel van het Kunsten in de Monumenten weekend. PopMonument wordt ondersteund door Citymarketing Bergen op Zoom, Cultuurbedrijf, Erfgoed Brabant en Stichting Bezichtiging Monumenten.

Foto: PopMonument