Jeffry Verdult gaat met het tv-programma Spoorloos op zoek naar zijn roots

BERGEN OP ZOOM – Veel Bergser dan Jeffry Verdult zul je inwoners van deze stad niet snel vinden. Toch is Jeffry Verdult geen geboren Bergenaar. Zijn wieg stond in Indonesië maar zijn ouders heeft hij nooit gekend. Vlak na zijn geboorte werd hij naar Nederland gebracht, om bij adoptieouders op te groeien. Heel lang vond ie dat prima zo, maar toen z'n pleegvader overleed ging het toch knagen. Binnenkort gaat ie met een cameraploeg en redacteur op reis naar zijn geboorteland, in de hoop iets over zijn herkomst te ontdekken.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Hij praat heel nuchter over het feit dat ie is geadopteerd. Voor Jeffry is het dan ook gewoon, al merkt hij nog steeds geregeld dat mensen in z'n omgeving het een lastig onderwerp kunnen vinden. Voor hem hoeft dat niet, hij kan het prima relativeren; "Ik was drie maanden toen ik hier arriveerde. Dit is mijn thuis, hier heb ik mijn vrienden en clubkes. Ik ben zelf inmiddels vader en bespreek ook met mijn kinderen dat papa hier niet vandaan komt."

Zoektocht

Een paar jaar terug raakte Jeffry eens in gesprek met iemand die achteraf bleek te werken voor de redactie van het tv-programma Spoorloos. Hij vertelt: "Ik was nadat m'n adoptievader stierf er al wel een beetje mee bezig en dacht steeds vaker na over wie en hoe mijn echte ouders geweest zouden zijn. Het contact met de redactie van dat programma bleef, maar veel kwam er in eerste instantie niet uit. Totdat er zich ineens een nieuwe redacteur meldde. Die zag wat in mijn verhaal en wilde weten of ik ook écht aan een zoektocht mee wilde werken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken." Op 25 februari gaat hij met een redacteur en een cameraploeg voor een week naar Indonesië. De nieuwe partner van zijn pleegmoeder gaat ook mee.

Meteen promotie voor de stad

Het enige dat Jeffry weet uit de documenten is dat zijn biologische vader vanwege een ongeluk blind was geworden en het gezin niet kon onderhouden. Of dat verhaal echt klopt weet hij niet zeker maar daar gaat binnenkort wellicht verandering in komen. "Je wordt er goed bij begeleid", vindt Jeffry. "De gesprekken met de redactie gaan soms best diep maar ze vragen altijd of je dingen wel echt wilt weten en brengen het rustig en doordacht." Hij vindt het bovendien leuk dat 'zijn' item ook een stukje promotie voor Bergen op Zoom gaat opleveren: "Ze willen je natuurlijk ook tijdens je dagelijkse leven filmen en aangezien ik bij de Bergse Stadsreuzen zit hebben we een soort repetitie in scène gezet bij Het Zwijnshoofd, met Bergse muziek en de poppen van Toontje en Marieke, de kinderreuzen. Leuk toch, dat er weer echte Bergse cultuur op tv te zien zal zijn?"

Vastenavond

Jeffry is een fervent Vastenavondvierder. Dusdanig dat de reisdatum naar Indonesië er voor is aangepast. "Ik ben echt heel benieuwd naar wat ik daar ga meemaken maar dit feest wil ik voor geen goud missen. We hebben met de redactie afgesproken dat de opnames ervoor en erna plaatsvinden. Je moet er niet aan denken: de stad in, dweilend, met een cameraploeg achter je aan…"

Of ie niet ook zenuwachtig is? "Natuurlijk wel, maar de nieuwsgierigheid overheerst. Ik zie eigenlijk vooral op tegen de lange vlucht. Verder weet ik gewoon niet wat ik daar moet verwachten. Na drie dagen vertrekt de tv-ploeg en hebben wij nog even, met wat of wie we daar hebben aangetroffen. Het is lastig om daar vooraf een beeld bij te krijgen. Ik weet wél dat ik daarna met heel veel plezier hier de draad weer oppak, mijn leven hier is me ontzettend lief."

Foto: Jeffry bladert door de officiële documenten van de adoptie. Daarnaast ligt het babypakje dat hij droeg toen hij in Nederland arriveerde.