Jongens vinden met metaaldetector scherpe handgranaat

BERGEN OP ZOOM – Twee jongens hebben vrijdagmiddag op een bouwkavel achter de Coupure met een metaaldetector een op scherp staande roestige handgranaat gevonden. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst hebben het projectiel op een braakliggend terrein laten ontploffen.

Een 13-jarige jongen uit Bergen op Zoom en zijn vriendje waren met een metaaldetector gaan speuren in een nieuwbouwwijk met verstoorde grondlagen. De handgranaat lag ongeveer een meter naast een bouwstraat op een diepte van ongeveer 20 cm. Ze groeven het projectiel uit en namen het mee. Een wandelaar wees hen op het gevaar waarna zij de granaat op een grasveld legden. De vader van een van de jongens waarschuwde daarop de politie. Het bleek te gaan om een erg geroeste Britse scherfhandgranaat die op scherp stond maar vanwege de corrosie niet meer werkte.

Explosieven Opruimingsdienst

De agenten die ter plaatse kwamen hebben de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gewaarschuwd. Medewerkers van deze dienst kwamen rond 18.10 uur ter plaatse en hebben de granaat op een braakliggend terrein laten ontploffen. De agenten hebben met de jongens en hun ouders gesproken over de risico's van het speuren met een metaaldetector.

Bron: Politie RE Zeeland-West-Brabant