Judo voor mensen met een beperking

Sinds eind april is werkgroep Aangepast Sporten vindbaar op ons platform.  In dit samenwerkingsverband met diverse verenigingen treffen we bijzondere mensen die zich met heel hun hart inzetten voor mensen met een beperking. We spraken erover met Mireille Lammens van Ai-Te Judo.

Door: Mireille Hoetelmans

Ai-Te betekent de harmoniserende hand, oftewel de helpende hand, en Mireille biedt deze door het geven van lessen judo in de gymzaal van Brede School De Markiezaten. Begin 2012 gaf Jac de Hoon (directeur speciaal onderwijs De Kameleon, red.) haar de mogelijkheid hiermee te starten in de gymzaal. Met de ervaring van Mireille en haar affiniteit met de doelgroep en de beschikbare ruimte is  Ai-Te ontstaan.

Weerbaarder

Mireille is  judoleraar  met de applicatie Judo In De Zorg , daarnaast is zij opgeleid als fysiotherapeut, haptotherapeut en weerbaarheidstrainer. “Judo is een erg fysieke sport, die de sporter weerbaarder maakt”, vertelt ze. “In de judolessen leer je bijvoorbeeld vallen. Valangst staat gelijk met faalangst en deze wordt overwonnen. Het resultaat is dat de sporter zelfverzekerder wordt en vaak rechter gaat lopen.” Judo een vorm is waarbij je elkaar helpt te ontwikkelen, samen te sporten, samen sterker te worden en samen plezier te beleven, zegt haar website . “En natuurlijk staat bij Ai-Te plezier bovenaan!”

Elkaar helpen

Ai-Te kent drie groepen die op elkaar afgestemd zijn, niet op de problematiek maar op de belevingswereld en uitdaging. “In de groep ontstaat een stimulerende en motiverende sfeer, iedereen wil elkaar verder helpen”, zegt Mireille vol enthousiasme. De sporters komen overal vandaan en vervoer naar de locatie is goed geregeld vanuit BSO, school of dagbesteding.  Assistent en tevens partner van Mireille, Marion, werkt op de zorgboerderij. “Het sporten bij Ai-Te is een goede uitlaatklep. Fysiek en mentaal wordt iedereen sterker”, constateert zij.

De samenwerking met de werkgroep Aangepast Sporten is bewust opgezocht en biedt vele voordelen, vindt Mireille. “Onderling is de sfeer heel goed, we voelen allen de behoefte om ieder mens te kunnen laten participeren  aan sportprogramma’s. Maar het allerfijnste is dat we ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar.”

Klik hier voor de profielpagina van de Werkgroep Aangepast Sporten