Juniorprijs 2016 naar ‘Door de tijd heen’

Op de foto's: de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs en de winnaars van de Publieksprijs en Aanmoedigingsprijs. (Foto's: Stichting Vrienden van het Markiezenhof)

BERGEN OP ZOOM – In een tjokvolle Hofzaal zijn gisterenmiddag de prijzen uitgereikt van de Juniorprijs der Markiezen, editie 2016. Tientallen jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar hebben deelgenomen aan de wedstrijd, waarbij ze zijn uitgedaagd om een creatieve productie te maken over het thema 'Turn the Key'. Daarbij ging de eerste prijs naar het werkstuk 'Door de tijd heen' van de schoilieren Kevin Manneke, Krijn van Viet, Sander Delis en Rick Janse. Zij ontvingen van wethouder Arjan van der Weegen de Gouden Beloningspenning én een cheque van 300 euro. De Juniorprijs der Markiezen is een initiatief van de stichting Vrienden van het Markiezenhof, die de wedstijd organiseert én tevens hoofdsponsor is.

Het was een hele klus voor de jury om uiteindelijke keuzes te moeten maken, zo vertelde werkgroepvoorzitter Peter Pel bij aanvang van de uitreikingen. De kwaliteit van de inzendingen is bijzonder hoog. De deelnemers konden meedoen in vier categorieën: Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poezie, Techniek. Voor de bekendmaking van de winnaars was erfgoed-deskundige  Patrick Timmermans uit Den Bosch overgekomen naar Het Markiezenhof. Met enig gevoel voor flair wist hij tijdens de uitreikingen de spanning er goed in te houden.

Zelfstanig gewerk en samengewerkt

"De eerste prijs is voor een project waar heel zelfstandig is gewerkt en samengewerkt", vertelde Timmermans. "Tegenslagen werden overwonnen met een strak kunstzinnig eindresultaat. Het gaat om een creatieve en originele uitvoering, waarbij iedere gezichtshoek een andere beleving laat ontstaan." De drie scholieren van RSG 't Rijks namen glunderend de hoofdprijs in ontvangst. En wat ze met het geld gingen doen? 'Geen idee", moest één van hen toegeven. Een ander wist het wel: 'Autorijlessen!"

Tweede, derde en Publieksprijs

Uiteraard waren er meerdere prijzen te verdelen, deze middag. De tweede prijs (€200) is voor het project 'Gluren naar een antwoord' van Sienna van Geel en Floor Dagelinckx; de derde prijs (€100) naar het kunstwerk 'Reflection' van Dani Waar. Bezoekers van Het Markiezenhof konden de afgelopen weken stemmen voor de Publieksprijs: deze onderscheiding is voor 'Sleutelfiguren' van Xueging Lin, Laura van Loenhout en Fleur van Efferen.

Aanmoedigingsprijs en vermeldingen

De Aanmoedigingsprijs jong talent met €50 is gegaan naar 'Circle of change' van Van Amber Meininger. Tenslotte was er nog een tweetal eervolle vermeldingen: deze zijn voor de voorstelling 'REVANCHE' van de dramaklas van RSG 't Rijks, en voor het poezieproject 'Why?' van Sidika Hasanova.

Na afloop van de prijsuitreikikingen was er op de binnenplaats van Het Markiezenhof een ijsje voor alle deelnemers en belangstellenden. Tenslotte gingen de jongeren per VIP-bus weer terug naar hun scholen; tenslotte was het wél het een doordeweekse schooldag zoals alle andere en de lessen gingen weer gewoon verder.

Bekijk ook het foto-album van de prijsuitreikingen