Juniorprijs der Markiezen, Open your mind it’s all in there

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Vanaf 20 maart zijn maar liefst 28 kunstwerken van 78 jongeren tussen de 12 en 18 jaar te bewonderen in het Markiezenhof. Zij krijgen een podium in het museum, de werken zijn opgenomen in de vaste opstelling.

Het is alweer de vijfde keer dat de Juniorprijs georganiseerd wordt. In 2010 was de eerste editie van deze kunstwedstrijd. De Juniorprijs is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof.

De belangstelling is inmiddels enorm gegroeid. Van 11 onderwijsinstellingen voor middelbaar onderwijs doen leerlingen mee die de hele regio vertegenwoordigen. Ruim 200 jongeren, verdeeld over 105 inzendingen dienden in december een voorstel in. De jury koos daaruit 28 inzendingen.

Er zijn zes categorieën Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poëzie, Techniek, Drama en Film & Video. De jongeren maken alleen of met een paar andere leerlingen een kunstwerk.

Open your mind, it’s all in there

De deelnemers worden steeds uitgedaagd om verbinding te leggen tussen zichzelf en de samenleving, en positie te kiezen in de lijn van het verleden, heden en toekomst. Dit jaar is het thema ‘Open your mind, it’s all in there..

Het doel van de stichting Vrienden van het Markiezenhof is om via de Juniorprijs jongeren meer te interesseren en te enthousiasmeren voor cultuur, historie en de plaats die zij daarin zelf hebben.

Het is geen talentenjacht. De leerlingen van uiteenlopende leerniveaus en sociale achtergrond  tonen op een gelijkwaardige wijze de resultaten van hun creatieve zoektocht. 

Prijsuitreiking

Als bezoeker mag je meestemmen voor de publieksprijs. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een formulier mee. De eerste, tweede en derde prijs worden gekozen door een vakjury. Op 18 april is de prijsuitreiking, dan worden de winnaars feestelijk bekend gemaakt. De hoofdprijs ie een replica van de historische beloonpenning uit 1622, waarvan het origineel in het museum te zien is. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.