Kick-off aanpak Jeugd Op Gezond Gewicht

BERGEN OP ZOOM – Eigenlijk zou wethouder Arjan van de Weegen de kick-off verzorgen maar die was op het laatste moment verhinderd. Gelukkig was danseres, actrice en presentatrice Ingrid Jansen er wel, samen met heel veel kids van basisscholen Het Kompas en School Oost. Het was een geslaagde ochtend.

In heel Nederland wordt van 5 tot 10 maart de ‘Week voor de Gezonde Jeugd’ georganiseerd. Er wordt zo aandacht gevraagd voor de gezonde jeugd en staan er allerlei activiteiten op het programma, ook in Bergen op Zoom. Zo begint de F!TFabriek op drie basisscholen met B-Fit en komt er op kinderopvangcentra een beweegprogramma voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Om dat een beetje spectaculair te beginnen was er op Rozenoord de kick-off van De Week voor de Gezonde Jeugd.

Samen dansen

De gemeente wordt voor het gezond houden van jeugd bijgestaan door de landelijke organisatie Jongeren Op gezond Gewicht (JOGG) en Ingrid Jansen is hier ambassadrice voor. Ze reist deze week heel Nederland door om samen met kids te dansen en te bewegen. Nou, dat wilde de aanwezige jeugd wel. Ondank het sport- en spelprogramma dat ze er die ochtend al op hadden zitten, georganiseerd door de F!TFabriek en de GGD.

Morgen lanceert de F!TFabriek een eigen app, vrijdag wordt een beweegprogramma voor twee- tot zesjarigen bekend gemaakt en op zaterdag 10 maart is in zwembad de Schelp de Kick-off van TeamF!T.

B-F!T

Op drie scholen start de F!TFabriek binnenkort met B-F!T, een traject van minimaal 2 jaar waarin er aandacht wordt besteed aan het meer structureel inbrengen van beweegmomenten, voedingseducatie en het betrekken van ouders met leuke workshops. Momenteel wordt gesproken met de basisscholen Het Kompas, School Oost en de Noordster om te kijken of ze een maatpakket in elkaar kunnen zetten.

Beweegprogramma

Op dit moment is er bijna geen beweegaanbod voor de leeftijdsgroep twee- tot zesjarigen. In het JOGG-programma wordt voor het eerst aandacht besteed aan deze doelgroep. De F!TFabriek gaat samen met kinderopvangcentra een beweegprogramma uitrollen om een goede motorische basis te leggen voor deze jonge kinderen. Daarnaast proberen ze kinderen te stimuleren om meer te sporten en uiteindelijk zelfs bij een sportvereniging aan de slag te gaan. Het betreft dus een structurele aanpak.