Kinderen dansen mee met krab en Nar bij voorleesmiddag

De drie voorlees-adjudanten vertellen het verhaal van de Nar die leert lopen zoals een krab. Daarbij worden de tekeningen uit het boek getoond via het grote tv-scherm. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – 't Krabbegat heeft een nieuwe nar en dat is ook te merken bij de biblioteek in het Vierkantje. Zo zijn er voorleesmiddagen voor leerlingen van groepen 1, 2 en 3  van de Bergse basisscholen. Daarbij staat het boek 'De Nar leer krablòòpe' centraal. Meer dan 900 kinderen zijn inmiddels al bij de bieb geweest of gaan er nog naar toe; dinsdagmiddag rond  kwart over één kwamen de kinderen van de Openbare School Oost langs.

Het voorlezen is in het Bergs dialect, door drie voorlees-adjudanten van d´n Oógéid. Ze vertellen over de avonturen van de Nar, die van Krabbeke leert hoe dat-ie moet 'krablopen', of – zoals dat in het Bergs heet: krablòòpe. Krabben lopen namelijk niet voor of achteruit, maar zijwaarts. Op de achtergrond zijn op het grote beeldscherm de tekeningen uit het boekje te zien.

Rondedansje

Tussen de de verhalen door wordt er ook gezongen en gedanst over hele andere dingen. Bijvoorbeeld over een kangaroe; en de hele zaal springt op en danst mee als de adjudanten het liedje voorzingen. Maar ook Bergse meezingers komen aan bod: "Ik eb 'n lieve tante, en die tantie die éét Aal…" Meteen springen de kinderen weer op en maken daarbij het rondedansje dat hen wordt voorgedaan. "Schudde mè d'oew kontje", roepen de voorlees-adjudanten.

Goed doel

Drie kwartier later verlaat de groep de bibliotheek weer. "Want jullie moeten nog gaan lezen en schrijven vanmiddag", zeggen de voorlezers. De juf knikt instemmend en in een rij van twee gaan de kinderen naar buiten. Maar niet vóórdat het boekje te koop wordt aangeprezen. "Deel één en twee voor samen een tientje." De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk stichting Kip&Apie. Deze organiseert kinderfeestjes voor kids die het thuis moeilijk hebben.