Kleine Melanen weer blauwalgvrij

Beleidsmakers, bestuurders en omwonenden waren dinsdagmiddag aanwezig bij de onthulling van het informatiebord aan de over van de Kleine Melanen. Daarop is te lezen wat omwonenden zélf kunnen doen om blauwalg te voorkomen: bijvoorbeeld door te stoppen vogels te voeren. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Het water van de Kleine Melanen is weer vrij van blauwalg. Na een saneringsproject van acht jaar is de waterkwaliteit van plas nu weer tiptop in orde. Dinsdagmiddags werden de werkzaamheden officiëel voltooid met de onthulling van een informatiebord aan de waterkant, ter hoogte van de Melanendreef. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Bergen op Zoom en waterschap Brabantse Delta. De openingshandeling is verricht door wethouder Patrick van der Velden en waterschapsbestuurder Niels Mureau.

Het lijkt zo'n onschuldige gewoonte: het voeren van eendjes of ganzen met brood. Maar niets is minder waar, zo merkte Mureau op: de broodrestesten vervuilen het water en zijn een dankbare voedingsbodem voor blauwalg. Ook de uitwerpselen van de ganzen zorgen voor extra fosfaten in het water. En naarmate er méér vogels gevoerd worden, komen er andere op af. Jarenlange verwaarlozing van de Kleine Melanen zorgde voor een belabberde waterkwaliteit. De vissen gingen dood en er kwam ongedierte op af; bovendien nam bij zomerse temperaturen de groei van giftige blauwalg explosief toe. Daar kwam nog bij, dat het regenwater vanuit de omliggende woonwijk zorgde voor nóg meer ongewenste stoffen in het water.

Kleilaag

Daarom is de waterplas ingrijpend aangepakt: de bodem is voorzien van een speciale kleilaag, de regenwaterriolering is omgeleid en loost nu niet meer direct op de Kleine Melanen. In 2012 zijn de werkzaamheden gestart en vorige winter zijn de laatste leidingen aangelegd. Dit voorjaar is het grasveld rondom de Kleine Melanen opnieuw ingezaaid. De kwestie is nu, om de waterplas ook schoon te hóuden, zo benadrukken de beleidsmakers. Dat de sanering werkt, blijkt wel bij de Groote Melanen waar een soortgelijk project een aantal jaren geleden is afgerond. Sindsdien is daar nauwelijks sprake meer van blauwalgoverlast. De sanering van de Kleine Melanen is uitgevoerd in samenwerking met onder meer de sportvissersbond en natuurorganisaties.