‘Kompas-lab’ voor frisse blik op winkelcentrum

BERGEN OP ZOOM – Volgend jaar bestaat winkelcentrum Het Kompas twintig jaar. Sharla Hagenaars woonde in haar jeugd zes jaar pal achter het centrum. Nu ziet ze winkeliers vertrekken en verdeeldheid ontstaan. Om de behoeftes van zowel de buurt als de ondernemers beter in beeld te krijgen start Sharla een buurtparticipatieproject.

In april opent Sharla Hagenaars (29) ter plekke haar ‘Kompaskamer’ in de leegstaande winkelunit naast Bloemenhuis Adriënne. ,,Zie het als een gezellige huiskamer met vrije inloop. Ik zal er iedere donderdagmiddag en om de week op zaterdagmiddag aanwezig zijn.” Buurtbewoners worden per brief, inclusief ideeënkaartje, benaderd om eens langs te komen. Die ideeënkaartjes worden ook door supermarkt Jumbo aan de klanten verstrekt. ,,Bewoners mogen hun mening geven en ideeën aanleveren om van Het Kompas opnieuw een fijne ontmoetingsplaats te maken. Met gesprekken probeer ik daarvoor meer draagvlak en verbinding in de buurt te verkrijgen. Die input zorgt voor meer inzicht in de wensen van de buurtbewoners en kunnen die in de toekomst bij de herinrichting van het centrum een plek krijgen.”

Bergen op Zoom een beetje fijner en mooier maken

Sharla verliet Bergen op Zoom om te gaan studeren. Aan de universiteit van Amsterdam studeerde ze literatuur en cultuurwetenschappen. Voor de liefde verhuisde ze terug naar Bergen op Zoom. ,,Tijdens mijn studie schreef ik een aantal essays over mensen en hun plek in de maatschappij. Literatuur is een afspiegeling van de maatschappij. Ik ga daar op een creatieve manier mee om. Eerder werkte ik mee aan ‘Expeditie Catan’, met als doel jonge gezinnen voor de binnenstad aan te trekken.” Het idee voor mijn ‘Kompas-lab’ komt voort uit haar wens Bergen op Zoom een beetje fijner en mooier te maken. ,,Mijn betrokkenheid bij dat speciale plekje op de Bergse Plaat nabij de Boulevard is groot. De visie van Stadlander en hun Buurtcultuurfonds past daar perfect bij. Ik zou het geweldig vinden als het lukt om samen met de buurt een plan voor Het Kompas te bedenken dat zowel duurzaam is als aansluit bij deze tijd. Ik denk niet dat het werkt als zoiets vanuit een ivoren toren door de gemeente bedacht en uitgevoerd wordt. Als het vanuit de betrokkenen in de buurt en in het centrum zelf komt, is het draagvlak meteen groter.”

Koffie en een glimlach

Buurtbewoners die langs komen in haar Kompas-lab krijgen sowieso een kopje koffie en een glimlach. De bezoekers worden verzocht een oude foto mee te brengen, een van het winkelcentrum of een ander deel van de Bergse Plaat. Die foto zal ter plekke worden geprint als ansichtkaart en die zal dan weer dienst doen als uitnodiging voor een volgende bewoner om langs te komen om zijn/haar ideeën uit te wisselen. Alle foto’s samen gaan meteen een tentoonstelling vormen. Ze toveren de Kompaskamer naar verloop van tijd om tot ‘Plaatmuseum’. Het Kompas-lab zal tot in juni geopend zijn. Na het verzamelen en verwerken van alle input zal Sharla een plan opstellen voor de uitvoering van een buurtparticipatieproject betreffende een eventuele herinrichting van het winkelcentrum.

 

Foto en tekst: © Stadlander (Facebook: Stadlander Buurtcultuurfonds), met vriendelijke toestemming van woordvoerder Bert Jansen.