Koning en Koningin brengen 16 februari streekbezoek

BERGEN OP ZOOM / WOENSDRECHT / STEENBERGEN – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 16 februari een streekbezoek aan West-Brabant op en rond de Brabantse Wal. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt. Het paar bezoekt achtereenvolgens de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Rucphen. Tijdens het bezoek staan de sociale en economische veerkracht en de bestuurlijke samenwerking in de regio centraal.

Het streekbezoek begint in de gemeente Woensdrecht waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden ontvangen door de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, de heer W. van de Donk, en de burgemeester van de gemeente Woensdrecht, de heer J. Adriaansen. In de Volksabdij in Ossendrecht ontmoeten zij ook de burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom, de heer F. Petter, en de burgemeester van de gemeente Rucphen, mevrouw M. van der Meer-Mohr. Vervolgens krijgen de Koning en Koningin een rondleiding door het Zuidwesthoek College, een door het NOC*NSF erkende topsportvriendelijke school, waar zij spreken met enkele wielertalenten en enkele fietsclinics bijwonen. Daarna volgt een gesprek met initiatiefnemers van onder andere zorgcoöperatie Putte over de vernieuwde aanpak binnen de zorg en de wijze waarop in de regio met de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten wordt omgegaan.

Ontvangst op Grote Markt

Het Koninklijk Paar vervolgt het bezoek met een tocht langs de water- en steilranden van de Brabantse Wal. Bij aankomst in Bergen op Zoom volgt een ontvangst op de Grote Markt en wordt Hotel De Draak bezocht. Dit hotel dateert van voor 1397 en opende na een brand in 2014 opnieuw haar deuren. Daarna maken de Koning en Koningin in Stadspaleis Het Markiezenhof kennis met innovatie en creatie in cultuur die een bijdrage leveren aan de sociale en economische veerkracht van de streek. Zij spreken met medewerkers en klanten van het mobiliteitscentrum van Philip Morris en de gemeente Bergen op Zoom. In de hal van Het Markiezenhof worden ‘bio-based’ producten gepresenteerd. Het bezoek aan Bergen op Zoom eindigt met een ronde tafeldiscussie met ondernemers over duurzame economische veerkracht in de regio en de spin-off die de ‘bio-based’ industrie kan veroorzaken.

Bezoek afgesloten in Rucphen

Het streekbezoek wordt afgesloten in de gemeente Rucphen waar het Koninklijk Paar ‘De Trapkes’ in Sprundel bezoekt. ‘De Trapkes’ bevindt zich in de Johannes de Doperkerk die is omgebouwd tot een multifunctioneel dorpshuis. Na een rondleiding door het gebouw nemen de Koning en Koningin deel aan een rondetafelgesprek over de samenwerking en weerbaarheid van het openbaar bestuur in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Bron: RVD