Koning komt duurzaam Bergs bedrijf bezoeken

BERGEN OP ZOOM – Aan de Bergse Theodorushaven is een bijzonder bedrijf gevestigd: Protix Biosystems. In grote hallen worden hier insecten gekweekt, op een duurzame wijze. De eiwitrijke larven dienen vervolgens weer als basis voor dierenvoeding. Het proces kan op veel interesse rekenen, zowel in eigen land als internationaal. Voor de officiële opening komt zelfs Koning Willem-Alexander naar de innovatieve onderneming.

Het inzetten van de larven van de zwarte soldatenvlieg als voeding voor onder meer huisdieren, vissen en varkens is al behoorlijk revolutionair en draagt er aan bij dat er minder andere dierlijke producten nodig zijn voor het fabriceren van dergelijke voer. Dat wordt gezien als belangrijke duurzame winst maar daar houdt het niet bij op.

De larven hebben ook voeding nodig en hiervoor gebruikt het bedrijf plantaardige voedselresten, die anders naar alle waarschijnliijkheid als afval werden verwerkt. Zo ontstaat een voedselkringloop die echt bijdraagt aan de duurzame productie van dierenvoeding, en daarmee aan veilige en eveneens duurzame vlees-, vis- en eiproducten voor consumenten.

Hoog bezoek

Tijdens de opening op 11 juni krijgt Willem-Alexander een rondleiding en uitleg over het proces. Ook landbouwminister Carola Schouten is daarbij. Zij is al wat langer enthousiast over wat hier gebeurt. Protix bestaat nu zo'n tien jaar en groeide uit van een revolutionair idee tot een internationaal opererende organisatie met 110 werknemers, die inmiddels in 15 landen actief is.