Aan de zegetocht van Crazy Little Things komt nog lang geen einde

BERGEN OP ZOOM – Nog niet zo lang geleden was de Queen-tributeband Crazy Little Things vooral wereldberoemd in eigen regio. Dat is in rap tempo aan het veranderen. Het gezelschap speelt inmiddels de grote zalen van het hele Nederlandse circuit plat en ook het buitenland lonkt al. In oktober staat de band op de Queen Convention in Engeland, voor fans uit de hele wereld. Toetsenist Marijn van de Branden is enorm trots op wat er al is bereikt en voorlopig is de kick er nog niet vanaf.

Het idee voor Crazy Little Things ontstond vanuit een andere, eerdere band. Marijn was toetsenist bij 666 The Nightmare, een coverband die vooral steviger werk uit de hard- en glamrock speelde. “We zagen steeds vaker tributebands voorbij komen en kwamen er achter dat we één band gemeen hadden die we de moeite vonden, Queen natuurlijk.” Wie lookalikes verwacht komt bedrogen uit, vertelt de muzikant: “We proberen niet op Queen te lijken, we proberen wel die muziek zo natuurgetrouw mogelijk te spelen. Onze gitarist heeft er zelfs de gitaar van Brian May voor na laten maken.”

Groot compliment

Blijkbaar lukt het de band erg goed om heel dicht bij de originele nummers te komen, ook echte Queen-fans zijn oprecht onder de indruk. Dat blijkt wel uit de uitnodiging die Crazy Little Things kreeg van Jacky Smith, voorzitter van de fanclub die de Queen Convention in Engeland organiseert en voormalig lid van het management van de band. Marijn: “Dat is wel een groot compliment natuurlijk. Van Argentinië tot Japan komen mensen naar die bijeenkomst. We staan daar op 5 oktober voor duizenden van de grootste fans.”

Zenuwachtig wordt ie daar vooralsnog niet van. Wel sterkt het hem en de vriendenclub die de band is, in de drive nóg beter te worden. “Ik oefen echt meerdere malen per week, sommigen van ons bijna dagelijks zelfs. We blijven nieuwe finesses ontdekken in de oorspronkelijke nummers en alles moet zo authentiek mogelijk klinken.” Hij vertelt dat alle tracks tot op de individuele noten worden geanalyseerd. Queen hield er niet van om in een lied in herhaling te vallen, vertelt de toetsenist. Ieder refrein, iedere herhaling klinkt nét even anders als je goed gaat luisteren. Dat moet in iedere uitvoering van de tributeband doorklinken, vinden de bandleden. “We zoeken ook het ontstaan en de gedachte achter songs op. Je brengt een nummer pas echt goed als je precies de bedoeling en het gevoel van de maker kent.” Het luistert nauw, zo veel is duidelijk. Waarschijnlijk is dat ook precies de reden dat Crazy Little Things zo goed scoort, bij zowel het grote publiek als de diehard fans.

Helemaal los!

Waarom het zo leuk blijft die nummers te brengen? Daar hoeft Marijn niet over na te denken: “Enkele bandleden zijn zelf echt fan maar we hebben sowieso allemaal wat met deze muziek. Het is geweldig om steeds nieuwe nummers aan het repertoire toe te voegen en we spelen in steeds grotere zalen en poppodia. Dat geeft natuurlijk ook een enorme kick. Op Paaspop stond er dik 5000 man publiek voor ons, helemaal los te gaan. Daar krijg je zó veel energie van!” Inmiddels heeft de tributeband eigen fans, en heel veel mensen die naar hun optredens uitkijken. Die hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Crazy Little Things blijft nog wel even bestaan.

Wil je ze zelf ook weer eens zien? Dat kan onder meer op 24 mei (Steenbergen Live), op 8 juni in Middelburg en tijdens de Krabbenfoor in onze eigen stad. Dan staat de band donderdagavond op de Grote Markt. Meer data en info vind je op deze Facebookpagina.