Knoestwerk siert voortaan de wethouderskamer

Kunstenaar Knoest (Koen van der Steen) zittend naast zijn Knoestwerk, met wethouder Evert Weys. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De werkplek van wethouder Evert Weys ziet er voortaan iets minder zakelijk uit. Kunstenaar Koen van der Steen, beter bekend als Knoest, heeft vrijdagmorgen een kunstwerk overhandigd dat  -zo belooft de wethouder – voortaan een "prominente plek zal krijgen in de werkkamer." Het is een initiatief van het college om ook werk van eigentijdse kunstenaars een plaats te geven op de bestuursafdeling van het Stadskantoor. Het object stelt een aalscholver voor, een zeevogel die gevoelig is voor de waterkwaliteit én tegelijk verzot is op ansjovis. Bij tij en ontij weet de aalscholver naar z'n doel te duiken, en komt uiteindelijk altijd weer boven. "Een écht Bergs dier", zegt de maker met een brede glimlach.

Historische kunst is er al volop, bij het stadskantoor. Zoals ingelijste oude prenten van de vesting, portretten van bestuurders uit vervlogen tijden, en zee- en stadsgezichten van bekende Bergse schilders uit de 19e en vroege 20e eeuw. Kunst is echter niet iets uit het verleden, het is geen voltooid verleden tijd – zo benadrukken Weyts en Arsis-voorzitter Maarten van 't Hof. "Bergen op Zoom heeft een levende en bloeiende kunstenaarstraditie." Kunstenaarsvereniging Arsis (Kunst & Sociëteit) kent tientallen aangesloten beroepsprofessionals die ook regelmatig exposeren in de galierie aan de Sint Annastraat. Momenteel exposeert Arsis in het Markiezenhof met een paralleltentoonstelling die aansluit op "Lage Landen, Schatten uit het Rijks."

Knoestwerken

Kunstenaar Knoest is één van de leden van Arsis. Zijn specialisme: het maken van beeldend werk met gebruikmaking van gevonden materialen. Takken, stukken touw, een oude treinbiels en een verroest tuinharkje: Knoest brengt het bij elkaar en geeft het een nieuwe vorm. Het kunstwerk -beter gezegd: Knoestwerk- zal de kamer sieren van Evert Weys. Knoest geniet in Bergen op Zoom al bekendheid: hij is de maker van de BioBest Trofee, die na de afgelopen Vastenavendoptocht voor het eerst is uitgereikt aan een milieubewust bouwende bouwclub.