Column: Vier de vrijheid!

Vier de vrijheid!

Een deel van de bevolking van Nederland kan meepraten over het verschil tussen een land dat vrijheid kent en een tijd waarin men daar voor moest strijden. Voor de meeste mensen hier is vrijheid echter normaal, we weten niet beter. We zijn geboren in een vrij land, leven in een vrij land en op 5 mei vieren wij dat. Maar is de huidige generatie ook echt ‘vrij’?

Door: Volkan Tasdan

Vrijheid heeft een andere invulling gekregen, is niet meer gerelateerd aan het loskomen van dictatoriale systemen of enge leiders. De zoektocht naar vrijheid is een onderdeel van onze 'daily routine' geworden. Vanaf het moment dat je wekker gaat- op een tijdstip waarop je niet wakker wilt worden- haast je je naar een plek waar je weer begint te stralen als de dag erop zit en je naar huis kan. Waar je vervolgens op vaste tijdstippen van alles moet doen om uiteindelijk naar bed te gaan, nadat je die wekker weer hebt gezet.

Een bekende organisatie die vakantiewoningen verhuurt, gebruikt de slogan ”Echt even samen” omdat dit blijkbaar sporadisch voorkomt. Jongeren op school moeten meer en beter presteren, anders volgen er sancties of vervagen de kansen op een mooie toekomst. De prestatiedruk is zo hoog dat er steeds meer vage beroepen ontstaan om de toegenomen depressieve en ontspoorde jongeren te helpen. Maar ja, het moet hè, presteren?

Kijk eens naar hoe er soms op social media wordt gereageerd wanneer iemand zijn of haar mening uit. Mensen maken nep-accounts aan omdat ze wel gebruik willen maken van hun vrijheid maar bang zijn om herkend te worden. Er zijn mensen die in Nederland wonen en zich verzetten tegen de Nederlandse cultuur en dus gebruik maken van vrijheidsrechten om de vrijheid van dit land te bekritiseren. Bizar! Dan lijkt vrijheid meer op het kiezen voor een gevangenis dan een mensenrecht waar je van kunt genieten.

Misschien is 5 mei daarom één van de belangrijkste dagen van het jaar. Een dag waarop we stilstaan bij het belang van vrijheid, iedereen op zijn of haar eigen manier. Dankbaar zijn en proosten. Op elkaar, omdat we vrij zijn.