Arsis benadrukt stedenband Oudenaarde bij expo Lage Landen

De groep Vlaamse gastkunstenaars bij de opening van de expo, die nog tot 26 mei bij Arsis Galierie in de St Annastraat te zien is. Volgende foto's: een sfeerimpressie van de openingsreceptie. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Twaalf Vlaamse kunstenaars uit de regio Oudenaarde zijn zaterdag te gast in Bergen op Zoom. Bij Galerie Arsis in de St Annastraat is deze middag de expositie geopend van werken rondom het thema 'Lage Landen", die aansluit bij de expo met werken van het Rijks in het Markiezenhof.

Nadat het gezelschap een rondleiding heeft gekregen langs de werken in het museum, is de officiële opening van de parallel-expo. Meer dan zeventig kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen hebben in totaal tweehonderd werken aangeleverd. Het is teveel om die in één keer te exposeren en daarom is ervoor gekozen de tentoonstelling in vier gedeelten 'op te knippen', zo legt Arsis-voorzitter Maarten van 't Hof uit. Vandaag is de derde expo aan de beurt, met werken van Bergse en Vlaamse kunstenaars: Mart Franken, Jolande van Lith, Anne de Meulemeester, Maarten van Noort, Willy Pycke, Foke Stribis, Marleen Vinke en Etienne de Waele.

Stedenband

"Bijzonder aan deze expositie is, dat deze in het teken staat van de stedenband tussen Bergen op Zoom en Oudenaarde", aldus Van 't Hof. Beide gemeenten hebben al decennialang een internationale samenwerking op het gebied van economie en cultuur – waarvan de oorsprong teruggaat tot aan de middeleeuwen. Zeshonderd jaar geleden hadden de Vlaamse lakenhandelaren hun eigen handelshuis in de Hoogstraat. 

Herdenken

Tijdens de opening zijn er diverse toespraken: ondermeer van Ad Petermeijer van de stichting Jumelage (stedenband) en wethouder Evert Weys – die in zijn betoog stilstaat bij het bijzondere moment. Het is immers 4 april, de dag van Dodenkerdenking. "We staan stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin de menselijke waardigheid en beschaving was uitgeschakeld", aldus Weys. "Dat blijven we herdenken." En we het belang van kunst voor de beschaving is groot. 'Kunst laat ons beseffen dat we mensen zijn en dat we verbindingen met elkaar kunnen aangaan. Zowel in onze stad als internationaal."