Koninklijke Onderscheiding voor brandweerman René van Broekhoven

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – In de brandweerkazerne aan de Halsterse Nijverheidsweg heeft burgemeester Frank Petter zaterdagavond vrijwillige brandweerman René van Broekhoven benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. René heeft er een ‘dienstverband’ opzitten van bijna 38 jaar.

Tijdens de afscheidsreceptie kwam de burgemeester binnen en haalde de in 1956 geboren Bergenaar naar voren. Hij vertelde dat René een maand geleden is gestopt met dit vrijwilligerswerk, na ruim 37 jaar een stabiele factor te zijn geweest in het Halsterse brandweerteam. Hij had daarnaast een eigen garagebedrijf en een gezin maar wist toch voor dit werk de nodige tijd vrij te maken. Bovendien stak hij veel energie in het inzamelen van geld ter bestrijding van taaislijkziekte, mede omdat zijn gezin hier ook door is getroffen. Met Stichting The Air Team en activiteiten als de alternatieve Elfstedentocht heeft René het nodige gedaan om meer onderzoek mogelijk te maken.

Zéér verdiend

Petter sprak over de grote waardering die de samenleving vaak heeft voor brandweerlieden, zeker als ze dat ook nog eens op vrijwillige basis doen. Wie zo’n functie meer dan 20 jaar heeft vervuld, krijgt een Koninklijke Onderscheiding. René heeft bijna het dubbele gehaald en verdient het ‘lintje’ dus dubbel en dwars, vond de burgervader. Hij sloot af met: “Niet in de laatste plaats vanwege jouw inzet maar ook omdat je handelt naar het idee om iets voor een ander over te hebben. Daarmee heb je bijgedragen aan een veiligere én mooiere samenleving.”