Korte herdenking Canadees gezelschap op Canadese Begraafplaats

Aanstaande zondag, 18 september, bezoekt een Canadees gezelschap van ongeveer 50 personen de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

Burgemeester Frank Petter zal de Canadezen verwelkomen. Om 10.30 uur wordt daar een korte plechtigheid gehouden. Daarna krijgen de deelnemers de gelegenheid afzonderlijke graven te bezoeken. In de middag verkennen de deelnemers het oude centrum van Bergen op Zoom.

Het bezoek maakt onderdeel uit van een 13-daagse tocht door Nederland, waarbij de Canadezen plekken bezoeken waar Canadese troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet voor de Bevrijding van Nederland. Het gezelschap bestaat voornamelijk uit kinderen, kleinkinderen en andere familie van oorlogsveteranen of van soldaten die hier omkwamen en op een van de Canadese erevelden in Nederland begraven liggen. Onderdeel van het programma is een bezoek aan de regio Bergen op Zoom en Zeeland. In het najaar van 1944 werd in dit gebied felle strijd geleverd om het bezit van de havens van Antwerpen. Deze Slag om de Schelde stond aan geallieerde kant onder Canadees bevel. Eerder deze week stonden onder meer een bezoek aan Woensdrecht en Bevrijdingmuseum Zeeland in Nieuwdorp op het programma. De Canadezen verblijven in Bergen op Zoom. Aanstaande maandag vliegen ze terug naar Canada.

Mensen die de plechtigheid aanstaande zondag bij willen wonen, zijn van harte welkom.