Krabbenfoor van start in Bourgondische stijl

BERGEN OP ZOOM – Onder een ontluikende zomerzon, die achter de wolken vandaan kwam, ging de 52 Krabbenfoor vanmiddag knallend van start. Niet alleen in overdrachtelijke zin maar ook letterlijk: de erewacht van Borgerij Berghen Opden Zoom gaf klokslag twee uur een daverend saluutsalvo op de Grote Markt. Stadsomroeper Guido Elsakkers sprak vervolgens de  'burgers en buitenlui' toe, terwijl hij een perkamentrol plechtig uitrolde.

Het huidige bestuur van ondernemersvereniging Sterck heeft dit jaar de organisatie overgenomen van de stichting die het evenement vorig jaar in de steigers zette. Daarbij hebben de nieuwe organisatoren stevig op de reset-knop gedrukt: er is voor de opening gekozen voor de ouderwetse stijl zoals deze in de tijd van BOB-MGH ook werd gehanteerd. Dat is elders op het parcours ook terug te zijn: gezellige oude ambachten, wagenspelen, Borgerij-soldaten in 17e eeuwse klederdracht, paraderend met een tamboer die het marstempo aangeeft.

Straattheater

Het straattheater bestaat vooral uit optredens van lokale, Bergse muzikanten. Er is bewust gekozen voor talent uit de eigen regio. Ook is er muziek, met een podium midden op de Grote Markt en een bijna volledig overdekt Beursplein. Daarbij is er muzikaal vermaak met voor elk wat wils, voor jong en oud.

De organisatie van de Bourgondische Krabbenfoor is dit jaar gevestigd in zaal Den Enghel; bij de opening van het evenement waren ook binnenstadswethouder Patrick van der Velden en leden van het Citymarketing-team genodigd. Proostend met een glas champagne konden ze constateren dat het evenement ook dit jaar weer zonnig van start is gegaan. Want welke stijl er ook wordt gekozen: met de Krabbenfoor het is altijd feest. Gegarandeerd!

Meer foto's zien? Klik hier!