Vierschaar weer terug bij de basis met ‘Shakespeare Verliefd’

BERGEN OP ZOOM – De Vierschaar gaat in de zomer van 2017 een verrassende richting op met de nieuwste productie 'Shakespeare Verliefd'. Het Bergse theatergezelschap kiest voor een productie zonder toeters en bellen. Géén geluidsversterking, géén spectaculaire lichteffecten, maar theater waarbij de kracht in het toneelspel zélf zit. Een ongepolijste oerproductie zoals die in de 16e eeuw had kunnen plaatsvinden, in de tijd van de beroemde Engelse toneelschrijver. Eén duidelijk verschil met het werk van Shakespeare is er wel: de acteurs spreken Bergs; de teksten zijn door onder anderen Rob Boas overgezet naar het dialect van de Scheldestad. De regie is in handen van Arthur van Broekhoven.

De presentatie van de nieuwste plannen was vanavond bij Het Markiezenhof. Niet voor niets, want 'Shakespeare Verliefd' zal komend jaar tijdens de Krabbenfoor worden opgevoerd. Dat is althans vooralsnog het voornemen. Om de bezoekers nu alvast een voorproefje te geven, is de vlag van de nieuwste theaterproductie feestelijk omhooggehesen. Vierschaar-voorzitter Marco Duivelaar en Sterck-bestuurslid Jean-Pierre Stander ontrolden gezamenlijk de metershoge banier.

Geen harde muziek

Aan 'Shakespeare Verliefd' doen zo'n 30 spelers mee, legt PR-woordvoerder Cees Bosmans van De Vierschaar uit. Het spelen van een dergelijke productie tijdens een grootschalig evenement als de Krabbenfoor is nieuw en daarmee ook een speciale uitdaging, zegt hij. Vooral ook omdat tijdens de Krabbenfoor de muziek op het aangrenzende Beursplein goed te horen zal zijn. "Dat is een puntje van aandacht", aldus Bosman. Harde muziek en een onversterkt theaterstuk gaan nu eenmaal niet samen. "We gaan er vanuit dat Sterck daar als Krabbenfoor-organisatie rekening mee houdt". Tenminste, áls de voorstellingen daadwerkelijk tijdens de Krabbenfoor zullen plaatsvinden want ook dat is nog onzeker – mogelijk wordt besloten naar andere speeldata uit te wijken. "Er staat nog veel open, wat dat betreft."

Shakespeare in Love

De verhaallijn van het stuk 'Shakespeare Verliefd' vertoont overeenkomsten met het script van de film 'Shakespeare in Love' uit 1998. Deze film van regisseur John Madden (script Tom Stoppard) vertelt het verhaal van toneelschrijver William Shakespeare die met een writers block worstelt. Hij hervindt echter zijn inspiratie nadat hij acteur Kent ontmoet, die eigenlijk geen man is maar een vrouw (Viola). Shakespeare raakt verliefd op Viola en schrijft zo zijn meesterwerk 'Romeo en Julia'. Bij de presentatie van het Bergse toneelstuk worden de namen van Madden en Stoppard echter niet genoemd; ook op de banier en de website van 'Shakespeare Verliefd' ontbreekt een verwijzing naar de film die zeven Oscars in de wacht sleepte.