Kuch-schermen maken persoonlijk contact tussen buschauffeur en reiziger mogelijk

BERGEN OP ZOOM – De zogenoemde ‘Kuch-schermen’ die Arriva in de lijnbussen installeert bij de chauffeurs maken het mogelijk dat de reizigers voortaan weer voorin de bus kunnen instappen. Omdat de installatie in fasen gebeurt zal nog niet iedere bus uitgerust zijn met een dergelijk scherm. Voor reizigers is het dus even opletten of de voor- of de achterdeur bij de bus wordt geopend om te kunnen instappen.

De Kuch-schermen worden in de verschillende bus stallingen van Arriva in geheel Noord-Brabant uitgevoerd. De voorste rij stoelen – achter de chauffeur – blijft niet beschikbaar. Hierdoor blijft de afstand tussen chauffeur en passagiers gewaarborgd. Volgens een onderzoek van TNO bieden de Kuch-schermen voldoende bescherming tegen druppelverspreiding door hoesten en niezen en neemt het risico van blootstelling aan aerosolen aantoonbaar af.

Kaartje kopen weer mogelijk

Door de installatie van de schermen is er weer persoonlijk contact mogelijk tussen de chauffeur en de reiziger. Ook het kopen van een kaartje bij de chauffeur is dan weer mogelijk. Er kan dan tevens bij reizigers zonder mondkapje op gewezen worden dat het dragen ervan verplicht is in het openbaar vervoer.