‘Kunst is het beste middel tegen intolerantie’

BERGEN OP ZOOM – Zaterdagmorgen is op de vijver van Het Ravelijn het eerste kunstwerk geplaatst voor 'Kunsten in de Monumenten'. De installatie 'Tijdelijke Schuilplaats' staat symbool voor het veiligheidsgevoel dat het vestingwerk vroeger bood in tijden van oorlog. Het thema 'schuilen voor de oorlog' is actueel. Gisteren deed PvdA-raadslid Şahin Ergeç een oproep, om leegstaande panden als 't Katrientje en de Scheldeflat in te richten voor noodopvang van vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Het bericht veroorzaakte een stortvloed van geëmotioneerde reacties op facebook.

Volgens Corine Heijmans is haar kunstwerk op de eerste plaats gemaakt binnen de historische context van het Ravelijn-vestingwerk. Maar uiteraard is het de bedoeling dat het werk mensen tot nadenken stemt, "ook over de vluchtelingenproblematiek", zegt ze. "Kunst is het beste middel tegen intolerantie; het verruimt het blikveld", zo licht de kunstenares haar werk toe.

Steigerhout en PVC

Het kunstwerk is gemaakt van steigerhout en PVC-buizen. De vijfhoek is geïnspireerd op de vorm van het Ravelijn. Het is een tijdelijk kunstwerk dat tot en met het weekeinde van 12 en 13 september te zien is. Daarna verdwijnt het weer uit het straatbeeld. In totaal komen er drie tijdelijke kunstwerken op monumentale plekken in de binnenstad: in de Grebbe, bij het Ravelijn en naast de Gertrudiskerk.

Tekst: Han Verbeem
Foto: Lian de Bot

 

Voor meer informatie over Kunsten in de Monumenten, klik hier

Voor meer informatie over de kunstenares, klik hier