Lamb Weston / Meijer en Natuurpodium zetten samen educatief programma op

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) / FOTO (Lamb Weston / Meijer): Van links naar rechts: Jean-Jacques Mulleman, Bert Jan Maris, Marco Goverde, Robert Deliën

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Lamb Weston / Meijer (LW/M) en Stichting Natuurpodium hebben een strategische samenwerking voor het schooljaar 2018/2019 ondertekend. Het is voor het eerst dat de voedselproducent haar naam verbindt aan een educatief centrum. Natuurpodium De Brabantse Wal is een platform om kennis en vaardigheden over te brengen aan de jeugd en richt zich zeer op duurzaamheid. Dat sluit helemaal aan bij thema’s die voor LW/M belangrijk zijn, zoals waterbesparing, verantwoord energiegebruik en de waarde van voedsel.

Lamb Weston / Meijer bedient markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Rusland en Brazilië en verkoopt haar aardappelproducten in meer dan 90 landen over de hele wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Kruiningen (Zeeland), en sinds een aantal jaar is er een commercieel kantoor gevestigd in Breda. Twee van de vier fabrieken in Nederland zijn gevestigd in de regio: Kruiningen en Bergen op Zoom.

Samenwerking

Vestigingsleider Bert Jan Maris van de locatie Bergen op Zoom van Lamb Weston / Meijer: “Graag spelen we een rol van betekenis in de regio’s waar we onze fabrieken en verkoopkantoren hebben. We werken al samen met het onderwijs in de regio en met de samenwerking met het Natuurpodium kunnen we op een educatieve manier onze uitgebreide kennis en vaardigheden overbrengen. De jarenlange ervaring van het Natuurpodium biedt voor ons een nieuwe dimensie in kennisoverdracht.”

Kennis delen over natuur, cultuurhistorie en economie over de Brabantse Wal staat centraal bij het Natuurpodium. Dat gebeurt aan de hand van expedities, exposities en workshops. Duurzaamheid is een thema waarbij het Natuurpodium en Lamb Weston / Meijer allebei de lat hoog leggen. Daarin vinden zij elkaar als het gaat om ambities en bevlogenheid. Jean-Jacques Mulleman, bestuurslid Stichting Natuurpodium Brabantse Wal: “Onze kracht is dat wij in wederkerigheid met partners een kennisplatform hebben gecreëerd waarbij komende generaties leren en beleven van al dat moois wat natuur en duurzaamheid op de Brabantse Wal biedt”.

Laten zien hoe het werkt

LW/M wil aan de bezoekers van het centrum bijvoorbeeld gaan laten zien het duurzame proces van aardappel tot frites verloopt. Het moet jeugd en onderwijs een duidelijk en aansprekend beeld gaan geven op het snijvlak tussen natuur, techniek, duurzaamheid en de voedselindustrie. Het streven is om bij wederzijdse tevredenheid tot een 3-jarige samenwerking te komen.

Marco Goverde, Safety Health & Environmental Manager bij Lamb Weston / Meijer: “Het lijkt mij een uitdaging om de waterkringloop op een inspirerende manier uit te beelden. Mooi als de jeugd en het onderwijs hierdoor geprikkeld worden”. Robert Deliën, directeur Stichting Natuurpodium Brabantse Wal: “De samenwerking met Lamb Weston / Meijer past perfect in onze visie om samen met overheden, onderwijs en bedrijfsleven educatie over natuur & duurzaamheid te bieden en zo een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van de regio”.